Hvala pčeli: Izložba povodom 120 godina pčelarstva u kraljevačkom Narodnom muzeju

Hvala pčeli: Izložba povodom 120 godina pčelarstva u kraljevačkom Narodnom muzeju

Do osmog novembra Kraljevčani i drugi zainteresovani moći će da pogledaju dugo i studiozno pripremanu izložbu “Hvala pčelama – Istorija pčelarstva u kraljevačkom kraju“, koju su priredili Narodni muzej i Društvo pčelara Kraljevo, povodom 120 godina organizovanog bavljenja pčelarstvom na području grada Kraljeva.

Pčelarska oprema © Goran Šljivić

Izložbu je otvorio dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Govoreći koliko su pčele utkane u slovenski identitet, jezik i kulturu življenja najbolje govori činjenica da naša narodna verovanja, običaje, religiju, predanja, umetnost, književnost i mitologiju prožimaju pčele i njihovi darovi čoveku.

Zašto je za mladog pčelara 100 košnica najbolji broj?

Kustoskinja Mirjana Savić, autorka kataloga je istakla: “Potomke čukununuka preci nazivaju bele pčele a prva srpska kulturna, književna i naučna ustanova zove se Matica srpska, sa košnicom i pčelama u grbu”, navodi Mirjana.

Autori daju pregled istorije pčelarstva na području Kraljeva i okoline od srednjeg veka do današnjih dana. Zanimljivo je da je zahvaljujući nekolicini sačuvanih i objavljenih srednjovekovnih izvora i podacima iz osmanskih katastarskih popisa otvorena mogućnost da se verno sagledaju  počeci pčelarstva na tim prostorima, ali i važne relacije u odnosu na neke druge privredne i društvene pojave i kategorije.

Kustoskinja Mirjana Savić © Goran Šljivić

Ilustracije radi, Grdica, danas kraljevačko prigradsko naselje, 1476. godine imala je 18 domova, a porez od meda iznosio je 65 akči, 20 više nego što su meštani Grdice plaćali Turcima porez na svinje.

Kraljevo – jedan od prvih centara pčelarstva u Srbiji

Širenju pčelarstva u kraljevačkom kraju u 19. veku doprinelo je otvaranje Ratarske škole 1882. godine, u kojoj se okupilo nekoliko najvećih poljoprivrednih stručnjaka toga doba, zatim otvaranje Fabrike poljoprivrednih sprava i alata, kao i početak rada Žičke poljoprivredne podružine 1891. godine.

Ose i pčele – Zašto jedne mrzimo a druge volimo?

“Do sada prihvaćena hronološka granica da je 1898. godine počelo organizovano bavljenje pčelarstvom u ovim krajevima pomereno je sedam godina ranije. Naime,na trećem skupu Žičke poljoprivredne podružine 19. avgusta 1891. godine u Sirči, prvi put je demostriran princip racionalnog pčelarstva i preduzimane druge mere za njegovo unapređenje”, kaže kustoskinja Mirjana Savić.

U to vreme nastaje Srpsko poljoprivredno društvo sa svojim podružnicama, prve poljoprivredne škole, rasadnici i poljoprivredne stanice i zadruge. U Ratarskoj školi pčelarstvo se izučava od 1882. do 1940. godine i dugi niz godina škola je predstavljala svojevrsni obrazovni centar i rasadnik poljoprivrednih stručnjaka u Srbiji toga doba, u kome su se prosvetni radnici obučavali iz poljoprivrede, pa i pčelarstvu.

Sveštenici – Nosioci nardnog pčelarstva

U manastiru Žiča vladika Nikolaj Velimirović je organizovao kurseve i predavanja o pčelarstvu. U širenju racionalnog pčelarstva istakao se učitelj Tihomir Kuzmanović, koji je 1969. godine svrstan u šesnaest najznačajnijih pčelara Srbije. U katalogu je takođe podrobno obrađen i razvoj pčelarstva u Kraljevu nakon Drugog svetskog rata, u vreme socijalističke Jugoslavije.

Apiterapija: Pčelinji proizvodi sve važniji u lečenju hroničnih bolesti

Autori kataloga ukazuju i na veliki značaj Veterinarsko specijalističkog instituta u Kraljevu u borbi protiv bolesti pčela, s posebnim osvrtom na dostignuća dr Nade Vrndić-Dugalić i dr Kazimira Matovića.

Izlažba u Narodnom muzeju u Kraljevu © Goran Šljivić

Na kraju ovog svojevrsnog putopisa je i tekst Hvala pčeli u kome je istaknut značaj pčela i pčelarstva, ali i globalni problemi koji ugrožavaju njihov opstanak, koji je poslednjih decenija ozbiljno doveden u pitanje.

Upotreba meda u ishrani dece veoma važna

Francusko udruženje pčelara još 1994. godine jednom rečenicom predstavilo je moguće nesagledive posledice: “Kad bi pčela nestala sa lica zemlje, čovečanstvu bi preostalo još samo četiri godine života”. Ovo se mora shvatiti ozbiljno zato što 84 odsto biljnih vrsta i 76 procenata proizvodnje hrane zavisi od oprašivanja koje obavljaju pčele.

 

Foto: Goran Šljivić

Sagovornica: Mirjana Savić, kustoskinja

Izvor: Katalog  Hvala pčeli – Istorija pčelarstva u kraljevačkom kraju

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica