Zašto je BOSILJAK važan za ORGANSKE PROIZVOĐAČE?

Zašto je BOSILJAK važan za ORGANSKE PROIZVOĐAČE?

Mnogima omiljeno začinsko bilje i jedan od ključnih dodataka u mediteranskoj kuhinji, bosiljak je bez sumnje lekovita biljka koja daje „šmek“ svakom jelu. Veliki broj ljubitelja začina se odlučuje za samostalni uzgoj ove biljke u saksiji, sadeći ga obično početkom maja meseca. Međutim, ova biljka karakterističnog mirisa i ukusa ima odličnu primenu i u sve rasprostranjenijoj grani poljoprivrede – organskoj proizvodnji. Evo 3 razloga zbog kojih organski proizvođači uvek trebaju da imaju bosiljak u blizini.

bosiljak

Bosiljak je odlična biljka “sused”

Bosiljak je odlična biljka sused za brojne uzgajane kulture. Najpoznatija je svakako njegova kombinacija sa paprikom i paradajzom, a mnogi ne znaju da je dobar sused i zelenoj salati, plavom patlidžanu, krastavcu, vinovoj lozi.

Evo razloga zašto bosiljak ostvaruje odličnu „saradnju“ sa paradajzom: paradajz stvara senku bosiljku čime se usporava njegovo cvetanje a samim tim duži je i rok berbe bosiljka. Sa druge strane bosiljak odbranjuje paradajz od vaši koje smanjuju prinose paradajza i umanjuju tržišnu vrednost njegovih plodova polaganjem jaja u iste. Stoga je spajanje ove dve biljke veoma isplativo.

Bosiljak svoje susede čuva i od pepelnice, napornih komaraca i muva, ali i od tripsa koji pričinjava velike štete na biljkama, naročito paprici.

Bosiljak suzbija belu mušicu

Bele mušice predstavljaju jednu od najznačajnijh ekonomskih štetočina u povrtnjacima. Razlog leži u tome što larve ali i imaga ove štetočine sišu biljne sokove čime se obustavlja napredovanje biljaka i to dovodi do slabljenja njihovog imuniteta. Osim toga one su prenosioci i biljnih virusa jer izlučuju mednu rosu. Najčešće napada krastavac, kupus, papriku, paradajz i umnogome može smanjiti njihove prinose.

Tu na scenu nastupa bosiljak od kojeg se priprema prirodni preparat za efikasnu borbu protiv belih mušica. Recept: 10 litara vode ostaviti da proključa i nakon toga njome preliti kilogram sitno iseckanog svežeg bosiljka ili 200 grama osušenog. Čaj ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i upotrebiti za efikasnu zaštitu.

Bosiljak privlači oprašivače

Bosiljak je i dobra medonosna biljka zbog svog dugog perioda cvetanja – od maja do avgusta. U tom periodu je izvor nektara i polena za pčele. U tome se ogleda još jedna važnost bosiljka za uzgojne kulture, privućiće oprašivače koji su neophodni za uspešnu proizvodnju različitih kultura.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica