Otkrivamo vam sve o jesenjem krečenju stabala voćaka!

Jesen je vreme kada na našim imanjima možemo obaviti mnogo važnih radova, naročito u voćnjacima. Od trenutka kada opadnu svi listovi na voćkama možete obaviti plavo prskanje, a zajedno sa njim poželjno je i krečenje voćaka. Taj posao se godišnje radi dva puta, u ovo doba godine i na proleće. Mi danas govorimo o jesenjem krečenju.

Naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, ovih dana bavio se krečenjem stabala voćaka na svom imanju. Pogledajte na koji način je on uspešno uradio ovaj posao.

Cilj krečenja voćaka jeste da se stvori bela površina, odnosno bela boja stabla, kako bi se na taj način omogućila refleksija svetlosti. Naime, bela boja omogućava da sunce zagreva koru biljaka, što je naročito važno za kasne prolećne mrazeve.“

Pripremanje smese za krečenje stabala voća - ©Agromedia

Druga funkcija krečenja stabala jeste fungicidna, jer kreč može biti repelent za pojedine oštečivače. Ukoliko ga koristimo za premazivanje stabala, trebalo bi da znate da on u sebi sadrži određene komponente.  Zato može imati i funkciju zaštite od životinja koje bi mogle da nanesu štete kori stabla.“

„Prilikom pripreme smese za krečenje voćaka trebalo bi da znate da se kao osnova koristi određena količina gašenog kreča, a u njega se dodaju još tri komponente. Prva je so, koja stvara kvalitetniju kristalizaciju, druga sumpor u prahu, kao odlično fungicidno sredstvo, a treća plavi kamen koji sprečava razna oboljenja.

Krečenje stabala voća - ©Agromedia

Prilikom krečenja voćaka važno je naneti dobar i kvalitetan sloj kreča kako bi pore kore stabla mogle lepo da ga upiju. Takođe, važno je da znate da se ne kreči samo deblo i trupac, već se kod mlađih voćaka mogu okrečiti i gornji delovi, odnosno račve, dvadesetak centimetara od prvog grananja grana.“

Dobro nanesen kreč bi trebalo da izdrži tokom cele zime, ali bi na proleće trebalo ponoviti ceo postupak kako prolećne kiše ne bi sprale kreč.“

Da biste pripremili smesu za krečenje stabala biće vam potrebno:

  • 5 kg gašenog kreča (krečnog testa),
  • 500g kuhinjske soli,
  • 100g sumpora (kvašljivog sumpora),
  • 100g plavog kamena (ili drugog bakarnog preparata) i 
  • 8 do 10 l vode.

Smesu treba dobro izmešati, da bi se homogenizovala, i povremeno tokom upotrebe mešati, zbog taloženja.

Napomena: smesu nanositi debljom četkom, ili valjkom za krečenje, a sloj pravilno naneti i popuniti sve pore i pukotine na kori. U toku krečenja boja na stablu izgleda prozračno, jer je vlažna, ali ubrzo ce se osušiti i dobiti jarku belu boju.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari