Ovo je najbolji način da sačuvate seme paradajza za sledeću godinu

Ovo je najbolji način da sačuvate seme paradajza za sledeću godinu

Ovo je najbolji način da sačuvate seme paradajza za sledeću godinuk - © Pixabay

Proces čuvanja semena počinje od berbe ploda paradajza. Saznajte kada je pravo vreme za berbu u ove svrhe, kao i kako uz pomoć fermentacije možete da sačuvate seme paradajza.

Mudro odaberite plod paradajza

Kada uzgajate paradajz, seme određene sorte će se razviti u biljku na temelju toga šta je oprašilo cvet matične biljke. Ako su pčele oprašivači, pojedine sorte će razviti seme matične biljke, ali moguće je i da se međusobno (unakrsno) opraše, te da se ne dobije 100% identična matična biljka.

Sam plod će imati izgled i ukus sorte koju ste posadili, ali semenke unutar ploda sada možda imaju osobine druge vrste. Tako se prirodnim putem prave hibridne vrste tokom više generacija biljaka.

Ukoliko želite seme matične biljke, preporuka je da se na određenoj lokaciji neguje samo jedna sorta paradajza. Tako ćete pojačati genetiku te sorte, a vremenom će se bolje prilagoditi vašoj specifičnoj klimi.

Ovo je najbolji način da sačuvate seme paradajza za sledeću godinu - © Agromedia

Za seme izaberite samo najbolje, najveće i najupečatljivije plodove paradajza. Obeležite ih komadom kanapa, koji ćete vezati oko grane pored tog ploda. Nemojte da ga berete odmah, jer želite da dostigne punu zrelost, odnosno treba da postane malo prezreo i mekan.

Fermentacija semena paradajza

Fermentacija je proces koji služi da bi se seme oslobodilo pulpe koja je oko njega. Svaka sorta paradajza treba sama da se fermentiše, bez mešanja sa semenom drugih sorti.

Proces počinje temeljnim pranjem paradajza, kako bi se uklonile nečistoće sa spoljne strane ploda. Ovo smanjuje šanse da bakterije, koje se prenose zemljom, zaraze seme. Ako su plodovi postali veoma mekani, pripazite tokom pranja da vam ne puknu.

Zatim, paradajz presecite na pola ili na četvrtine. Rukom istisnite seme i pulpu u posudu. Žrtvujte nekoliko paradajza da biste iscedili sok. Ovaj sok će da ubrza proces fermentacije.


Sve to stavite u teglu. U idealnom slučaju, u tegli treba da bude dovoljno soka kako bi se pulpa odvojila od semena. Ako nema dovoljno soka nemojte da dodajete vodu, jer ćete razređivanjem soka zapravo usporiti proces fermentacije.

Obavezno otvorite teglu barem jednom dnevno da biste pustili da izađu plinovi. Ovaj proces može trajati od tri do nedelju dana.

Na kraju fermentacije dodajte tri puta veću količinu vode, promućkajte i pustite da odstoji sat vremena. Izbacite pulpu i kašastu vodu, dodajte još vode, opet promućkajte, pustite da se slegne seme i ponovo prospite ono sa vrha.


Na kraju seme operite u cediljci i pustite da se osuši.

Izvor: Epic Gardening


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica