Hotel za insekte: Zašto je sve popularniji kod povrtara širom sveta

Hotel za insekte: Zašto je sve popularniji kod povrtara širom sveta

Hotel za insekte: Zašto je sve popularniji kod povrtara širom sveta - © Pixabay

Privlačenje dobrih insekata izgleda da je postao prioritet kod povrtara širom sveta jer sve više njih, a posebno oni koji se bave organskom proizvodnjom, pravi hotele za insekte i postavljaju ih blizu svojih bašta.

U bilo kom trenutku u vašoj bašti ima oko 2.000 vrsta insekata. Neki od njih su štetočine koje ne želite u svom vrtu jer uništavaju cveće i povrće. Međutim, mnogi drugi insekti su veoma korisni i te vrste želite da privučete jer rade zajedno sa vama na kontroli štetočina i oprašuju cvetove povrća i voća.

Hoteli za insekte privlače korisne insekte, nudeći im prostor gde mogu da se razmnožavaju, a ako se postave pored bašte, onda su pored svog lovišta i imaju gde da provedu zimu.

Podsticanje biološke raznolikosti u bašti na ovaj način pomaže da se poveća produktivnost ekosistema.

Hotel za insekte: Zašto je sve popularniji kod povrtara širom sveta - © Pixabay

Ako postavite hotel za insekte blizu svoje bašte povećavate šanse da je korisni insekti i oprašivači više posećuju, čiste baštu od nepoželjnih insekata i drugih štetočina, čime se smanjuje ili potpuno uklanja potreba za upotrebom pesticida, koji pored korova i loših insekata ubijaju i dobre insekte.

Prema USDA službi za zaštitu prirodnih resursa, čak tri četvrtine cvetnih biljaka u svetu i otprilike 35% svetskih prehrambenih kultura zavise od oprašivanja od strane insekata, a više od 3.500 vrsta pčela pomaže da se prinosi useva povećaju. Prema nekim procenama, naš svaki treći zalogaj zavisi od oprašivača kao što su ptice, leptiri, pčele, razne bube i drugi insekti.

Hotel za insekte: Zašto je sve popularniji kod povrtara širom sveta- © Pixabay

Različiti insekti zahtevaju drugačiji smeštaj. Preporuka je da uradite mini istraživanje o klimi u vašem području i koji su dobri insekti karakteristični za vašu lokaciju kako biste znali kakav hotel treba da napravite.


Svako stanište ima različitu funkciju, koja zavisi od lokalne klime. Ako ste u brdsko-planinskom delu i hladnija je klima onda je insektima više potrebno stanište da prezime, a ako dosta pada kiša potrebna su im suva gnezda da bi tu bili sigurni za vreme vlažne sezone.

Hotel za insekte možete da napravite reciklirajući razne prirodne materijale koji su već za nešto korišćeni, kao što su stare kutije za jaja, stari parčići drveta, sitno kamenje, tube od čvrstog kartona, grančice, stare cigle, mrtvo i trulo drvo, seno…


Sa hotelom za insekte dobija se bolja biološka kontrola štetočina u bašti, a ujedno se vraća ravnoteža ekosistemu, što ima prednosti ne samo za jednu baštu, već i za okolinu u celini.

Izvor: Fix


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica