Posadite ovaj pokrovni usev i nikada nećete morati da obrađujete zemlju

Posadite ovaj pokrovni usev i nikada nećete morati da obrađujete zemlju

Pokrovni usevi su jedna od najboljih metoda za obogaćivanje zemljišta svake jeseni. Ne samo da vraćate hranljive materije u zemlju, već štitite svoju baštu od erozije i korova.

Pokrovni usevi

Premda postoji puno dobrih izbora kada je u pitanju odabir pokrovnog useva za jesen, postoji jedan koji je daleko bolji od ostalih. Reč je o jednogodišnjoj raži.

Ne samo da je izuzetno delotvorna u vraćanju hranljivih materija u zemljšte, već je i jednostavna za sadnju i održavanje.

Još bolje, omogućava vam da nikada ne morate da obrađujete zemlju. Samo ova jedna činjenica čini baštovanstvo lakšim nego ikad. Posebno ako se uzme u obzir da upotreba jednogodišnje raži sada – gotovo potpuno uklanja sav korov sledeće godine.

Jednogodišnja raž ima ultra gusti korenski sistem koji raste doboko u zemlji. Njen koren je toliko jak, da čak može da raste u glinenoj i jako zbijenoj zemlji. A kako koren raste, tako sa lakoćom razbija to tvrdo tlo. Ipak, njen korenov sistem čini mnogo više od jednostavnog otpuštanja tvrde zemlje. Korenski krajevi raži sadrže sitne krvžice koje pomažu da se popravi nivo azota u zemlji.

Kada pokrovni usev završi svoj život na proleće, svi ostaci, koreni i stabljike raspadaju se u tlu. Ono što je ostalo iza su sićušni kanali u zemlji koji su sada preplavljeni bogatim humusom. Ti kanali su vitalni, jer omogućavaju protok vazduha, vode i hranljivih materija. Sve to, naravno, iz godine u godinu dovodi do zravijih, jačih glavnih kultura.

Jednogodišnja raž je, takođe, glavni igrač u smanjenju korova u vašoj bašti. Dok raste, ona stvara gustu prepreku živoj vegetaciji; raž guši postojeći korov i sprečava da novo seme korova ikad pronađe dom u zemlji.

Raž


Nakon sadnje, u roku od 7 dana raž će da počne da se probija prema površini, a u roku od nekoliko nedelja u potpunosti će prekriti zemljišnu površinu svojom gustom zelenom masom.

Kad nastupi hladnoća, raž prelazi u fazu mirovanja. Zatim, kada se vrati proleće počinje sa rastom u martu i tada bi trebalo da počnete da je kosite na svakih nedelju do dve dana. Sve što pokosite možete da usitnite i ostavite na licu mesta ili da spremite za kompostiranje.

Nakon nekoliko košenja raž završava svoj životni ciklus, a vi možete odmah na tom mestu da počnete sa sadnjom kulture koju želite, bez obrade zemlje.


Izvor: Old world garden farms

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica