Počeli organski da gaje povrće zbog zdravlja svoje i tuđe dece

Počeli organski da gaje povrće zbog zdravlja svoje i tuđe dece

Bračni par Katarina i Petar Mitrić ove jeseni počeće sa uzgajanjem povrća. Iako žive i rade u Valjevu, rešili su da na imanju Petrovih roditelja u mioničkom selu Osečenica podignu plastenik gde će proizvoditi povrće po organskim principima.

Plastenik - © Dejan Davidović/Agromedia

Nikad se do sada nismo bavili poljoprivredom iako imamo imanje u selu Osečenica. Došli smo na ideju da kupimo plastenik, konkurisali kod Ministarstva poljoprivrede i dobili sredstva. Na ovaj korak smo se odlučili pre svega zbog naše, a i druge dece“, objašnjava Katarina Mitrić.

Njen suprug Petar kaže da je mladost proveo u gradu, ali su posle dužeg razmišljanja doneli zajedničku odluku da iskoriste imanje koje imaju, postave plastenik i oprobaju se u novom poslu i na taj način obezbede porodici zdravu hranu.

Voćarska proizvodnja rentabilnija u odnosu na druge grane poljoprivrede

Počinjemo sa plastenikom površine 160 kvadrata da proizvodimo povrće prvenstveno za potrebe naše porodice, a kasnije ćemo, ako budemo bili u mogućnosti, da napravimo veći plastenik kako bi probali da naše proizvode plasiramo na tržište našeg regiona, kaže Petar.

Plastenička proizvodnja - © Dejan Davidović/Agromedia

Pokretanje proizvodnje pomoglo je Ministarstvo poljoprivrede, kod koga su kao Udruženje građana „Gradac“ Valjevo, zajedno sa partnerima iz Čačka Udruženjem „Gorevničanka“ konkurisali sa projektom „Tehnološki razvoj i modernizacija poljoprivredne proizvodnje i prerade u ruralnoj sredini sela valjevskog i moravičkog okuga“. Od 25 projekata njihov je bio treći, a Ministarstvo je odobrilo sredstva od 700.000 dinara. Uz pomoć tog novca nabavljena su dva plastenika koja su postavljena u Osečenici i čačanskom selu Gornja Gorevnica.

Voćar iz Leskovca: Jabuke gaji iz meraka, a ne zbog zarade


Imajući u vidu da se danas u proizvodnji povrća sve više nekontrolisano koriste pesticidi bez saveta stručnjaka, želja nam je bila da se bavimo proizvodnjom organske hrane uz licencu organskog proizvođača. U toku zimskog perioda počećemo sa proizvodnjom zelene salate, spanaća, mladog luka, a nakon toga papriku i paradajz, koji naravno neće biti tretirani pesticidima, priča Katarina.

 

Katarina Mitrić ispred plastenika - © Dejan Davidović/Agromedia


Sama površina plastenika od 160 kvadrata prevazilazi proizvodnju povrća neophodnu za potrebe članova jednog domaćinstva, jer se kako kaže partner na projektu, Milovan Šipović iz Udruženja građana „Gorevničanka“ Čačak, samo paprike godišnje u idealnim uslovima i uz pravilnu primenu agrotehnike može proizvesti na desetine tona.

On kaže da će se Udruženje „Gorevničanka“ u saradnji sa Agronomskim fakultetom u Čačku i Poljoprivrednom stručnom službom truditi i učiniti sve da makar pokuša da proizvodi povrće po organskim principima. „Mi ćemo i njima dati na raspolaganje plastenik, pa će tako i studenti fakulteta moći da dođu i obavljaju stručnu praksu i uče.


Novi plastenik - © Dejan Davidović/Agromedia

Za realizaciju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u opštinskom budžetu Mionice ove godine namenjeno je 23,2 miliona dinara. Od toga za podsticaje merama ruralnog razvoja namenjeno je 10 miliona (6 miliona dinara za sadnice i 4 milionaza upravljanje rizicima) i 3 miliona dinara za uređenje atarskih puteva, protivgradnu zaštitu, studijsko-istraživačke radove.

U poslednje četiri godine Grad Čačak za podsticaje u poljoprivredi izdvaja između 50 i 70 miliona dinara, od čega za subvencionisanje organske proizvodnje blizu 20 miliona.

Autor: Dejan Davidović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica