Vermikompostiranje: Glistenjak najhranljiviji za cveće i povrće

Vermikompostiranje: Glistenjak najhranljiviji za cveće i povrće

Vermikompostiranje je zapravo kompostiranje pomoću glista. Ovim procesom nastaje vermikompost ili glistenjak, koji se ubraja u najbolja đubriva kojima možemo oplemeni naše ukrasne i sobne biljke. Od ovako nastalog glistenjaka možete napraviti i tečni kompost odnosno „čaj od komposta“, koji će posebno koristiti vašim ukrasnim biljkama.

Kišne gliste vrše vermikompostiranje - ©Pixabay

 

Prolećni meseci koji su pred nama pored početka poljoprivrednih radova donose i poslove oko ukrasnog bilja, kako u baštama, tako i u sobnom ambijentu. Početak sezone posebno je važan za đubrenje i oplemenjivanje zemlje ukrasnih biljaka.

Hranljivo đubrivo za sobne ukrasne biljke ne morate kupiti, možete ga napraviti i sami, i to uz pomoć glista. Stručnjaci ističu da je ovako pripremljeno đubrivo od organskog otpada naročito korisno za biljke.

 

Glistenjak je kvalitetniji od komposta - ©Pixabay

Šta je vermikompostiranje?

Vermikompostiranje jeste metod kompostiranja uz pomoć kišnih glisti. Kišne gliste u ovom procesu koriste se za dopunjavanje procesa konverzije organskog otpada. Naime, crvi se hrane organskim otpadnim materijalom, poput biljnih ostataka, ljuski jaja i slično, i kroz svoj proces varenja ga pretvaraju u izlučevine u vidu granula koje se nazivaju vermikompost ili glistenjak.

Od skoro 3.600 vrsta crva, za proizvodnju glistenjaka najčešće se koriste kalifornijske gliste (Eisenia fetida ili Eisenia andrei).


Gliste mogu razgraditi bilo koji tip organskog, biorazgradivog materijala. Glistenjak može nastati od različitih ostataka hrane, od kuhinjskih ostataka i taloga kafe, preko slame i lišća, žetvenih ostataka, pa sve do otpada od živine i mlečnih otpadaka.

Na dnevnom nivou kišne gliste mogu pojesti i izlučiti polovinu svoje telesne težine u organskom materijalu. Kako populacija crva raste i umnožava se, tako se povećava i njihova sposobnost prerađivanja organskog materijala. Na primer, pola kilograma kišnih glisti nedeljno može da utroši i do 3,5 kilograma organskog otpada.

 


Najbolje rezultate glistenjak daje kod cveća i povrća - ©Pixabay

Prednost glistenjaka

Glistenjak sadrži mnogo više makro i mikronutrijenata, u odnosu na standardni kompost za vrt i sobne biljke. Takođe, glistenjak sadrži više kalcijuma, azota, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka. Zbog toga, glistenjak poboljšava rast biljaka, suzbija različite bolesti i infekcije koje mogu uništiti biljke, povećava mikrobnu aktivnost u zemljištu, ali i pospešuje zadržavanje vode i provetravanje zemljišta.


Za razliku od klasičnog komposta glistenjak je obogaćen mikroorganizmima i ne sadrži patogene gljive i teške metale.

Čaj od glistenjaka možete nanositi direktno na lišće vaših biljaka. Ovakav način nanošenja hranljivih materija naročito će doprineti suzbijanju štetočina i bolesti biljaka.

Upotreba glistenjaka

Pre upotrebe i primene, glistenjak mora da zadovolji određene kriterijume: vlažnost glistenjaka mora biti do 80%, mora biti neutralne reakcije i mora da ima najmanje 60% organske materije. Glistenjak možete koristiti kao osnovno đubrivo, ali i đubrivo za prihranjivanje u toku vegetacije. Takođe, glistenjak se može koristiti i kao sastavni deo supstrata za proizvodnju sadnica.

Zbog velike količine organske materije, glistenjak pre upotrebe morate promešati sa peskom, tresetom ili zemljom. Upotreba glistenjaka daće najbolje rezultate u proizvodnji cveća i povrća.

Komentari (1)

Simo

2021-01-14 16:49:59

“Vermikompostiranje jeste metod kompostiranja uz pomoć kišnih glisti. Kišne gliste u ovom procesu koriste se za dopunjavanje procesa konverzije organskog otpada. Naime, crvi se hrane organskim otpadnim materijalom, poput biljnih ostataka, ljuski jaja i slično, i kroz svoj proces varenja ga pretvaraju u izlučevine u vidu granula koje se nazivaju vermikompost ili glistenjak.”

Brisite ovaj pasus i ne sramotite se. Kakve bre kisne gliste i kompostiranje pomocu njih?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica