Kako da prepoznate koji insekti vam napadaju biljke?

Kako da prepoznate koji insekti vam napadaju biljke?

Svaki predani baštovan strahuje od toga da pri jutarnjem obilasku vrta ne zatekne prizor u kojem je veći deo bašte nestao usled delovanja različitih štetočina.

Iako bi nakon toga prva reakcija mnogih bila natapanje bašte različitim pesticidima kao sredstvima zaštite, ipak, postoje bolja rešenja kako za same biljke tako i za zemljište u kojem one rastu.

Za početak, važno je imati na umu da su većina insekata koji nastanjuju vašu baštu ili sasvim neutralni ili čak i poželjni stanovnici svakog vrta.

Ipak, kako pojedini insekti mogu predstavljati opasnost za različite vrste biljaka, dobar način za njihovo suzbijanje je delovanje prema čitavim grupama insekata odjednom, pre nego prema svakoj štetočini zasebno.

S tim u vezi, insekti se grupišu u nekoliko grupa, u zavisnosti kako napadaju biljku, odnosno kakav potpis ostavljaju za sobom.

Insekti koji jedu lišće

U ovu grupu spadaju insekti koji žvaću lišće biljaka. Tragovi koje ovi napadači ostavljaju za sobom su rupice kao i iskrzane ivice listova. U ovu kategoriju spadaju prvenstveno gusenice, skakavci i razne vrste buba.

Gusenice su recimo, posledica leta noćnih leptira i  vaša bašta najčešće uopšte nije njihova meta. Ipak, ukoliko vam smetaju možete ih ukloniti i ručno i potopiti u vodu sa sapunicom.

Štetočine


Štetočine koje sisaju sokove biljaka

Trag koji ostavljaju za sobom je izbledela površina lišća kao posledica bušenja i isisavanja sokova iz njih. Ovi insekti nastanjuju hrast, javor, vrbe, topole. Sapunica i ulje je delotvorno kod manjih predstavnika ove grupe insekata poput lisnih vaši, dok je za one veće, poput smrdibuba, neophodan insekticid.

Insekti koji ubušuju rupe

Ovoj grupi insekata pripadaju i crvi. Rupe u stabljikama drveća ili žbunja su siguran znak da su ove štetočine naselile vaš vrt.  Šteta koju stvaraju posebno je opasna budući da može u potpunosti uništiti biljku pre nego je samo naružiti. Kako crvi najpre napadaju biljke koje su pod stresom, najbolja odbrana je držanje biljaka u dobroj kondiciji.

Štetočine koje se hrane korenom

Najočigledniji potpis ovih insekata su rupe u lukovicama. Njima se uglavnom hrane larve ili gusenice tvrdokrilaca. Glavna mera je poštovanje plodoreda, udružena sadnja, pravilno zalivanje kako biljke ne bi bile pod stresom.


Insekti koji napadaju plod

Gusenice mogu da jedu plod, ali i lišće biljaka. Ovi insekti se mogu pokupiti i ručno ukloniti iz bašte kao i tretirati organskim rastvorima koji sadrže bakterije fatalne za gusenice. Smrdibube spadaju u insekte koji ugrožavaju plod biljaka, a često ih zatičemo na raznim vrstama voća, ali i na paradajzu, paprici, kukuruzu šećercu i pasulju.

Efikasno sredstvo protiv njih su rastvori na bazi buhača.


Lisne vaši, trips i grinje spadaju u napadače koji ugrožavaju plod biljaka a za sobom kao trag ostavljaju žućkasto, uvijeno i izobličeno lišće, kao i kao i crne mrlje na lisnoj masi.

Ukoliko vaša bašta nije velikih razmera, ponekad može biti dovoljno prskanje biljaka mlazom obične vode kako bi se ove štetočine zbacile sa lišća, a ukoliko vam ipak zatreba neko jače sredstvo, od pomoći mogu biti sapuni u kombinaciji sa rafinisanim uljem.

Kod ovog tretmana bitno je zahvatiti insekte rastvorom budući da sapunica i ulje u kombinaciji, uguši insekte. Međutim, kako ovaj rastvor nema rezidualni efekat već je isključivo kontaktni, prskanje se mora ponavljati kako bi se uništile nove generacije insekata.

Izvor: Treehugger

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica