7 biljaka koje možete gajiti u sobi tokom zime

7 biljaka koje možete gajiti u sobi tokom zime

Gajenje biljaka i ostali poslovi u bašti se često tretiraju samo kao sezonski posao, međutim ipak je moguće raditi ga i zimi – samo onda morate naučiti malo drugačija pravila. Prvi i najvažniji korak je istražiti koji su to vrste koje su prilagođene za rast u zatvorenom prostoru. Onda vam preostaje da stvorite idealne uslove za svakog.

 

Gajenje ljutih papričica u saksiji - © Pixabay

Ako nemate adekvatno mesto u kući ili stanu da ih postavite tako da budu okrenute prema suncu, onda je gajenje biljaka unutra gubljenje vremena. Ako su biljke već posađene u nekom loncu na otvorenom, jednostavno ih premestite unutra i nastavite da ih snabdevate vodom i đubrivom. Dok one koje su tek posađene, njima će biti potrebno dodatno osvetljenje kako bi napredovale, zato što su zimski dani suviše kratki da bi biljke mogle da vrše fotosintezu.

Začinske biljke

Začinske biljke kao što su bosiljak, origano, kadulja, lavanda, menta, majčina dušica, ruzmarin, mirođija i druge biljke među najlakšim su vrstama za uzgoj u zatvorenom prostoru. Od toga, metvica je najtolerantnija na nedostatak sunca. Međutim, ipak im je bar nekoliko sati u toku dana potrebno da budu izložene sunčevom svetlu kako bi napredovale. Bosiljak i mirođija imaju najveće potrebe za toplotom, tako da je potrebno da budu smešteni u prostoriju koja bi čak i noću trebalo da bude toplija.

Gajenje lavande u saksiji - © Agromedia

Zeleniš

Zelene salate, rukola, spanać, kelj i druge zeleniše, takođe, možete lako uzgajaju u zatvorenom prostoru, mada je najbolje da ih uberete dok su još početnoj fazi, nego da pokušavate da ih uzgajate do pune zrelosti. Posejte novu seriju semena svakih nekoliko nedelja kako biste biljke stalno snabdevali novom količinom zaliha. Zelenišima nije potrebno dodatno svetlo ako se već nalaze na osunčanom prozoru. U suprotnom, svakodnevno im obezbedite barem 10 do 12 sati veštačkog svetla.

Čeri paradajz

Biljke kao što je paradajz teže je gajiti u zimskim mesecima i u zatvorenom prostoru, jer je većini potrebno dovoljno sunčeve svetlosti i toplote da sazre. Čeri paradajz jedan je od plodonosnijih kultura koje se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru, iako će im svakako biti potrebno veštačko osvetljenje – barem oko 16 sati dnevno. Njima je, takođe, potrebna topla prostorija tokom noći sa temperaturom ne nižom od 18 stepeni kako bi napredovale.

Čili papričice

Čili papričice su još jedna vrsta plodnih biljaka koje se relativno lako uzgajaju u zatvorenom prostoru. Najmanje sorte, kao što je kajenska, najlakše se dozrevaju. Zahtevi za uzgoj su isti kao i kod čeri paradajz.


Gajenje limuna u saksiji - © Pixabay

Citrusi

Neke vrste patuljastih citrusa (koje se mogu držati u velikoj posudi) pogodne su za proizvodnju u sobi, ili barem za prezimljavanje u zatvorenom prostoru. Odlična stvar sa citrusima je ta što mnoge sorte dozrevaju tokom zime. Za najbolje rezultate, držite citruse u loncima na otvorenom od proleća do jeseni, premestite ih unutra kad noćne temperature počnu padati ispod 10 stepni. Pomorandže i grejpfruti su teški za zrenje u zatvorenom prostoru, iako limuni i limete napreduju dobro. Ovim suptropskim grmovima je potrebno 8 sati direktne sunčeve svetlosti u zimskom periodu ili 16 sati pod nekim veštačkim svetlom.

Đumbir

Ako žudite za ukusima iz tropskih krajeva, a živite u stanu, postoji način da proizvedete mladi đumbir u saksiji. Pored toga što koren ove biljke možete koristiti za čaj ili pravljenje supe, njegovo lišće može odlično da unese svežinu u prostoriju u kojoj živite.


Klice

Klice su najbolji način da tokom zime konzumirate malo sveže hrane. Namočite seme i ostavite ih dan ili dva i da klijaju u tegli, zatim isperite dva puta dnevno. Nije potrebna direktna sunčeva svetlost. Dovoljno je obično sobno.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica