Jesenja priprema: 4 stvari koje morate znati o začinskom bilju

Jesenja priprema: 4 stvari koje morate znati o začinskom bilju

Pripremiti začinsko bilje za zimu nije lak zadatak zato što svako začinsko bilje različito podnosi hladnoću. Neke višegodišnje biljke će prezimiti sa minimalnom zaštitom, dok one nežnije možda neće preživeti prvi mraz. Ovde možete saznati kako možete da im pomognete.

Priprema začinskog bilja za zimu - © Pixabay

Postoje 4 osnovne stvari o kojima treba voditi računa: prihrana, zalivanje, orezivanje i malčiranje.

Prihrana

Nikada ne prihranjujte začinsko bilje nakon avgusta. Kasna prihrana zapravo stimuliše biljke da daju mlade izdanke koji nikako ne mogu preživeti zimu.

Zalivanje

Zalivajte biljke tokom kasnog leta i jeseni jer su one pod uticajem suše osetljive na oštećenja hladnim vremenom. Ukoliko zima bude suva, biljke imaju koristi od povremenog navodnjavanja, naravno, kada zemlja nije smrznuta.

Priprema začinskog bilja za zimu - © Pixabay

Orezivanje i malčiranje

Mnoge višegodišnje začinske biljke uspešno podnose niske temperature, kao što su metvica, matičnjak, origano, lavanda. Za većinu klimatskih uslova ovim biljkama je potrebno dobro orezivanje, do visine od 10 cm.

Međutim, čak i ove biljke imaju koristi od sloja malča. Nanesite 5-6 cm prirodnog malča, kao što je isitnjeno lišće, slama, kore od drveća. Pojedini stručnjaci savetuju da se malčiranje ne primenjuje pre prvog izmrzavanja zemlje jer to može imati kontra efekat na biljke. Malč obavezno uklonite na proleće.

Evo od čega sve možete da napravite malč


Priprema začinskog bilja za zimu - © Pixabay

Pojedinim vrstama višegodišnjih biljaka, kao što su ruzmarin i lovor potrebno je još malo dodatne pomoći kako bi preživeli zimsku hladnoću. Biljke je potrebno orezati gotovo do zemlje nakon prvog jakog mraza, zatim prekriti ih zemljom, a zemlju pokriti malčem. Takođe, možete dodati sloj od zimzelenih grmova koje ste orezali u jesen i oni će zaštiti biljke od oštre zime.

Kako da pokrenete rasadnik drveća za manje od 500 evra


Jednogodišnje biljke poput kopra i korijandera opstaju samo tokom jedne sezone, a prvi mraz će ih ubiti. Oko njih ne možete ništa učiniti ali bar možete ukloniti mrtve biljke iz zemlje ili saksije i očistiti saksije ili zemlju gde su bili. U suprotnom ostavljate idealno sklonište za štetočine koje će doći na proleće.

Saveti za gajenje začinskog bilja u saksijama


Ako ste se zabrinuli da nežne višegodišnje začinske biljke neće preživeti zimu, treba da znate da mnoge od njih mogu jako dobro uspeti u zatvorenom prostoru. Na primer, na jesen možete da posadite peršun ili bosiljak, a onda na proleće da ih presadite na otvoreno. Tako ćete moći da koristite sveži začin tokom cele godine.

Izvor: Gardeningknowhow

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica