Mirna PROTESTNA VOŽNJA ratara u BAVANIŠTU: ispunjenje zahteva ili radikalizacija sledi

Mirna PROTESTNA VOŽNJA ratara u BAVANIŠTU: ispunjenje zahteva ili radikalizacija sledi

Poljoprivrednici iz Banata i Požarevca održali su protestnu vožnju u Bavaništu kako bi skrenuli pažnju na neispunjene zahteve. Sa oko 60 traktora, bez blokade saobraćaja, nastoje ujedinjenju, ali i poručuju da je ovo samo upozorenje nadležnima, a da će radikalizovati protest ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do novembra.

protesti ratara bavanište oktobar 2023 nedeljko savić


Jovan Jovanović iz Bavaništa
, jedan je od organizatora ovog protesta i on ističe da su zahtevi poljoprivrednika upućeni nadležnima još u maju, ali da još uvek nisu ispunjeni.

„Zahtevi su uređenje tržišta žitaricama, regresirana nafta bez akciza na pumpama, subvencije za 2024. godinu, kao i vodoprovreda koja je trebala da bude regulisana ove godine. Ovo je samo vožnja upozorenja, nećemo bloikirati ništa, stajaćemo poret puta sa strane. Želimo da se čuje naš glas i da se vidi naše veliko nezadovoljstvo“, kaže Jovanović.

Ako nekome nije jasno i dalje šta je problem PROČITAJTE: 

2022. vs. 2023: Kukuruz sa skoro 35 na 13 dinara, pšenica sa 40 na 19 – poredimo CENE žitarica pred NOVE proteste | Agromedia

 

Obećanja od prošlih protesta ludom radovanje

Kako Jovan kaže, istina jeste da su na prošlim protestima u maju dobili obećanja da će biti regulisanje berze i uređivanje tržišta. Da li je došlo do realizacije obećanja?

„To je nama hitno potrebno, jer su cene žitarica jako niske. Ne tražimo ništa novo i ne izmišljamo zahteve koji nisu realni. Sve zemlje u regionu imaju nove zakone u vezi sa regulisanjem tržišta, i samo želimo isto kao i u Mađarskoj Hrvatskoj, Bosni… Svi imaju zakone koji štite svoje proizvođače. Želimo da budemo ravnopravni sa njima, da možemo da konkurišemo sa našom robom koju proizvedemo, napomenuo je Jovanović.

Poljoprivrednici u napravili krug oko sela i potom se parkirali na starom putu.

Oni traže da im se zahtevi – da se uredi berza, da dobiju gorivo bez akciza i da dobiju subvencije za 2024. ispune najkasnje do novembra, a ako ne radikalizovaće proteste i izaći će ponovo da istaknu koliko su nezadovoljni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica