To je pravio Nemac, zato je to SIGURNA varijanta – Lemken plug

To je pravio Nemac, zato je to SIGURNA varijanta – Lemken plug

Janko Turčan, poljoprivrednik iz Stare Pazove, podelio je sa nama svoja iskustva u korišćenju pluga Lemken, model Opal 5 sa rešetkastom daskom. Naime, kada povećao površine koje obrađuje, doneo je odluku o nabavci novog pluga. Janko se najpre informisao, raspitivao kod poznanika koji imaju plugove i na kraju se odlučio baš za Lemkenov plug, model Opal 5 sa šupljim rešetkama, a evo i zašto.

“Plug sa šupljim rešetkama traktor lakše vuče”, a kako navodi Janko, “pored toga i zemlja se bolje usitnjava. Mehanizam je sledeći, zemlja se rasipa po rešetkama i kada negde malo zapne dolazi do njenog usitnjavanja.

Ovaj model pluga u osnovnoj varijanti ima tri leve i tri desne glave uz opciju  nadogradnje da se doda još jedna glava. Ako se baš ukaže potrebe, može se dodati i peta glava.

Svaka struktura zemljišta traži posebne uslove obrade, pa se iz tog razloga i ovaj plug može podešavati prema uglovima zahvata u širinu.”

Praktično neuništiv

Janko procenjuje da ovakav nov plug sa delovima koji se habaju, ako nemaš jak agregat koji bi to mogao da pokida, može bez problema da traje i do četrdeset godina.

Prošle jeseni je uzorao oko 50 jutara sa ovim plugom i oranje je išlo glatko, lako, pouzdano i bez problema pa je, kako nam je sam rekao, prezadovoljan sa njim.

Nakon korišćenja, Janko je plug pripremio za prezimljavanje, odnosno oprao i očistio a zatim premazao mašću, da bi ga zaštitio od korozije. Na taj način se izbegava i lepljenje zemlje na plug u daljem radu.


Kako ocenjujete saradnju sa Almex-om?

Ovo mi je prva mašina koju sam uzeo u Almex-u, preko jednog mog drugara iz Pazove stupio sam u kontak sa njima,  stigao je njihov komercijalista kod mene kući, lepo smo popričali ja sam im rekao moje potrebe, oni su rekli svoje mogućnost i dali su mi opciju koja meni najviše odgovara. Brzo i lako smo se dogovorili.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica