Sa GASPARDO sejalicom SETVA bez greške

Sa GASPARDO sejalicom SETVA bez greške

Bliži se vreme setve pa nam je naš domaćin, David Varga, iz Doroslova sa ponosom pokazao Gaspardo sejalicu koja je šestoredna sa razmakom od 70 centimetara, a ima i dodatke za mikrogranule te sa njom može da se radi direktna setva.

Kako navodi, kupio je sejalicu pre pet godina i sa njom svake godine poseje 200 hektara, izuzetno je precizna isa njom nema greške, ne događa se da pukne štift kao kod prethodne koju je imao.

A sve pohvale za Gaspardove sejalice čuli smo i od našeg sledećeg sagovornika, Danijela Muzslaija, iz Bačkog Gradišta.

Daniel obrađuje oko 600 ha zemlje. Proizvode kukuruz, suncokret i soju. S obzirom na to da imaju veliku farmu, i strna žita su se našla na njihovim njivama. Za što ekonomičniji i bolji učinak, ovaj domaćin koristi Gaspardo sejalicu.

Pitali smo Daniela koliko je važna kvalitetna setva:

“Pa setva je jako važna, jer ako to ne obavimo kako treba, onda ne možemo ni da očekujemo dobre rezultate.”

Ovi domaćini koriste Gaspardo Mashio sejalicu već 11 godina i veoma su zadovoljni.

„Mašina je dosta tačna, kako se podesi tako i radi”, rekao nam je ovaj domaćin.


“Ove godine smo odlučili da uzmemo od Gaspardo marke, sejalicu Chrono. To je najmodernija sejalica kada je reč o Gaspardo proizvođaču, to je jedan od glavnih razloga zašto smo se odlučili za baš ovaj model. Pored toga imamo i jako dobru podršku što se tiče servisa u Almex-u”, kaže Daniel.

Ovom sejalicom se veoma lako i precizno šteluje dubina setve i razmak zrna, ali i pritisak na zemljištu. I kada se radi postrna setva, ova sejalica se veoma dobro pokazala.

Naši domaćini su prethodno na parceli imali raž, a sada ide direktna setva kukuruza. Kukuruz se seje sa 23 cm razmaka, što znači da na parceli bude zasejano nekih 62.000 zrna po hektaru jer je ta gustina za postrnu setvu sasvim dovoljna, objasnio nam je Daniel.


“Imamo ovaj jako veliki učinak što se tiče sejalice jer može da se vozi s njom i preko 15 km/h zahvaljujući velikoj turbini koja pod pritiskom upucava seme u zemlju. I pored toga ova sejalica je i dalje jako tačna. Probali smo i uspešno je uradila sve što se tiče setve“, kaže nam ovaj ratar.

Ono što ova sejalica ima, a  što većina običnih nemaju jeste pneumatski jastuk koji može da se šteluje iz kabine. Na taj način se šteluje i preciznost i dubina setve. Pored ovakvog štelovanja dubne, postoji i zasebna mogućnost štelovanje dubine.  Sa dvostrukim podešavanjem dubine setve, ovo pruža sejalici visoku prediznost.


Porodica Muzslai preko 11 godina sarađuje sa kompanijom Almex i jako su zadovoljni ovom saradnjom. Kako Daniel kaže, svi u kompaniji su uvek bili korektni, kada bude nekih kvarova, uvek odreaguju u najkraćem roku i reše problem.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica