IPARD: Raspisan konkurs za nabavku traktora

IPARD: Raspisan konkurs za nabavku traktora

Javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora, raspisan je 04. januara i traje do 26. februara 2018. godine.

Stari traktori - © Pixabay

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

Prihvatljive investicije i troškovi su nabavka novog traktora, sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, kao i opšti troškovi.

Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje.

Na primer, ako se neko bavi voćarstvom i ima od 2 do 10 hektara prijavljenih površina pod zasadom, moći će da nabavi traktor snage do 60 kW. Jači traktor, do 80 kW, moći će da nabavi ako ima veće površine, između 10 i 50 ha. Traktor može biti vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i tehničke uslove za vozila u saobraćaju na putevima i treba da ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima Evropske unije u ovoj oblasti, a sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije.


Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 555.761.895,00 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.

Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.


Pročitajte više o sličnim temema:


Raspisan prvi poziv za sredstva iz IPARD fondova

Stručno znanje uslov konkurisanja za IPARD podsticaje

Kofinansiranje i standardi suština IPARD programa

Kakve obaveze ima svaki korisnik IPARD sredstava?

Kontrole gazdinstava u okviru IPARD programa

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica