Pred Vaskrs VISOKA cena prasadi – jagnjad jeftinija

Pred Vaskrs VISOKA cena prasadi – jagnjad jeftinija

Tržište žive stoke poslednjih sedmica nije mirovalo te su cene u ovom periodu godine išle na ruku proizvođačima. Iako za mnoge neočikavno, tek pred predstojeće praznike, prasad se prodaju po znatno višoj ceni od mladih jagnjadi.

Prasad u oboru

Ceni od 400, pa čak i do 450 dinara po kilogramu žive vage prasadi, po svemu sudeći kumovao je njihov nedostatak na tržištu ali i visoke cene stočne hrane.

”Očekivalo se da će cena biti veća. Ne bi to možda toliko ni skočilo da ima prasadi, međutim, nema ih na tržištu. Zbog havarija sa strujom i mrazeva ja sam od početka godine do sada izgubio 130 prasadi. I paritet u cenama je veliki u odnosu na pre godinu dana. Prošle godine u ovom periodu kilogram kukuruza je bio 19 dinara, a ove 43 dinara što je duplo više”, kaže Branko Đuričić, odgajivač svinja iz Gole Glave kod Valjeva.

Sa druge strane jagnjadi ima u ponudi ali je njihova cena znatno niža, 340 – 350 dinara kilogram žive vage, dok vlasnici kafana plaćaju 20 do 30 dinara više.

Doktor stočarstva Radosav Vujić ističe da nije normalno da u ovom periodu jagnjad budu jeftinija u odnosu na prasad za oko 100 dinara po kilogramu. Pored toga kako objašnjava, proizvođači nemaju računa ni da tove svinje do 110 – 120 kilograma, jer je ulazna cena prasadi visoka a svinje u klasi 160 do 170 dinara kilogram.

”Neverovatno je da je cena jednog kilograma žive vage jagnjadi ista kao i prošle godine, a jagnjeće pečenje u restoranima i do 2.500 dinara, dok su prasad skuplja a pečenje jeftinije. Neverovatna priča, jer ne troši ni jagnje mnogo manje koncentrata za kilograma prirasta, niti je velika razlika u ceni jagnjećeg i prasećeg koncentrata. Mislim da će posle Đurđevdana doći do pada cena prasadi i jagnjadi, jer se ne može očikavati, da pogotovu što se tiče jagwadi njihova cena bude veća u maju i junu kada ih najviše u tom periodu stiže za isporuku ”, smatra dr Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo”.

Podsećanja radi, u aprilu prošle godine, cene jagnjadi na pijacama kretale su se od 200 do 250 dinara za kilogram žive vage, dok je cena prasadi u zavisnosti od telesne mase išla od 180 do 220 dinara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica