FAO: Najnovija upozorenja o PADU cena prehrambenih proizvoda stižu iz RIMA

FAO: Najnovija upozorenja o PADU cena prehrambenih proizvoda stižu iz RIMA

FAO: Porast zaliha je uticao na pad svetskih cena prehrambenih proizvoda, osim pirinča i šećera objavljeno je danas, 8. septembar 2023, u Rimu. Svetske cene osnovnih namirnica osim pirinča i šećera, pale su u avgustu, saopšteno je iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

prehrambene namirnice

Šta je FAO?

FAO je indeks cena hrane.

FAO indeks cena hrane (FFPI) je mera mesečne promene međunarodnih cena korpe prehrambenih proizvoda. Sastoji se od proseka pet indeksa cena robnih grupa ponderisanih prosečnim udelom izvoza svake od grupa tokom 2014-2016. Dodatni članak objavljen u izdanju Food Outlook iz juna 2020. predstavlja reviziju baznog perioda za izračunavanje FFPI-a i proširenje njegove pokrivenosti cenama, koje će biti uvedeno od jula 2020. Članak iz novembra 2013. sadrži tehničku pozadinu o prethodna izgradnja FFPI.

Kakav je FAO indeks trenutno?

FAO indeks

FAO indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda koji na mesečnom nivou prati promene u svetskim cenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u avgustu je u proseku iznosio 121,4 poena, što je za 2,1 odsto manje u odnosu na jul i čak 24 odsto manje od rekorda koji je dostigao u martu 2022.

Cene biljnih ulja

Cene biljnih ulja smanjile se u avgustu za 3,1 posto, delimično preokrenuvši veliki porast od 12,1 odsto u julu.

Svetske cene suncokretovog ulja opale su za skoro 8 odsto tokom meseca, usled slabljenja globalne potražnje za uvozom i rastućeg broja ponuda velikih izvoznika. Svetske cene sojinog ulja opale su zbog poboljšanih uslova za useve soje u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su cene palminog ulja umereno pale usled sezonskog porasta proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije.

Cene žitarica

Vrednost indeksa cena za žitarice smanjila se za 0,7 odsto u odnosu na jul. Svetske cene pšenice pale su za 3,8 odsto u avgustu usled povećane dostupnosti od strane vodećih izvoznika, dok su međunarodne drugih žitarica pale za 3,4 odsto usled velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i skorašnje žetve u SAD.


Cene pirinča

Nasuprot tome, vrednost indeksa za cene pirinča porasla je za 9,8 posto u odnosu na jul i dostigla 15- godišnji nominalni nivo, što je odraz promena na tržišu nakon zabrane izvoza indijskog belog pirinča od strane Indije, najvećeg svetskog izvoznika pirinča. Neizvesnost oko trajanja zabrane i zabrinutost oko izvoznih ograničenja dovela je do toga da akteri lanca snabdevanja zadrže deonice, ponovo pregovaraju o ugovorima ili prestanu da daju ponude cena, usled čega se trgovina ograničila na male obime i prethodno zaključenu prodaju.

Cene mlečnih proizvoda

Vrednost indeksa cena mlečnih proizvoda smanjena je za 4,0 odsto u odnosu na jul, predvođena svetskim cenama mleka u prahu i obilnim zalihama iz Okeanije. Svetske cene putera i sira takođe su pale, delimično i zbog nedovoljnih tržišnih aktivnosti vezanih za letnje odmore u Evropi.

Cene mesa

prehrambene namirnice meso


Cene mesa u svetu pale su 3,0 odsto. Najviše su pale svetske cene ovčetine, zbog porasta izvoznih raspoloživosti
uglavnom iz Australije i slabijom potražnjom iz Kine. Velike zalihe takođe su takođe uticale na pad cena svinjskog,
živinskog i goveđeg mesa.

Cene šećera

Vrednost indeksa svetskih cena šećera porasla je za 1,3 odsto u odnosu na jul, dok je u avgustu porasla u proseku za čak 34,1 odsto više od svoje vrednosti pre godinu dana. Povećanje je uglavnom izazvano pojačanom zabrinutošću zbog uticaja fenomena El Ninjo na useve šećerne trske, zajedno sa količinom kiše koja je u avgustu ispod proseka i suvim vremenskim uslovima na Tajlandu. Veliki usev šećera u Brazilu ograničio je rast svetske cene šećera, kao i smanjena cena etanola i slabljenje brazilskog reala.


LINKOVI:
FAO Food Price Index
Cereal Supply and Demand Brief

AMIS: Market Monitor
Agricultural Market Information System (AMIS)

FAO Markets and Trade FAO Rice Price Update

FAO Rice price update

FAO Regional Office for Europe and Central Asia | 34 Benczur utca, Budapest, Hungary | (+36) 1 461 2000 | www.fao.org/europe

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica