Biopesticidi: Prirodno, a efikasno sredstvo protiv skakavaca

Biopesticidi: Prirodno, a efikasno sredstvo protiv skakavaca

Biopesticidi: Prirodno, a efikasno sredstvo protiv skakavaca-© Pixabay

Hemijski pesticidi su tradicionalno jedina delotvorna metoda za suzbijanje ekstremnih napada skakavaca. S obzirom da daju najbrže efekte, ostaju ključno sredstvo u ekstremnim slučajevima. Ali, nova, alternativna metoda donosi rešenje pre nego što situacija eskalira u veliki problem.

Biopesticidi predstavljaju prirodna sredstva zaštite i sve više nude pouzdanu i manje štetnu, alternativnu kontrolu skakavaca, pre nego što dostignu nivo krize. Oni, takođe, nude rešenje za lečenje epidemija u krhkim ekosistemima.

Keith Cressman, stručnjak za skakavce iz FAO-a (Food and Agricultural Organization), ističe da su koristili biopesticide za suzbijanje pustinjskih skakavaca i da su se pokazali kao veoma efikasno sredstvo za suzbijanje početnih, malih grupa pre nego što se pretvore u ogromne.

„Pratimo insekte koji se namnože 20 puta sa svakom novom generacijom, te je presudno da svoj fokus prebacimo na intervencije koje mogu da im poremete ciklus razvoja. Upotreba efikasnog, ekološkog alata koji poljoprivrednici i vlade mogu da koriste u bilo kom okruženju ima smisla u vremenu u kome živimo”, napominje on.

Kako biopesticidi deluju?

Biopestidici su prirodna sredstva koja se koriste protiv štetočina. Jedan od popularnih alata su mikrobi, odnosno bakterije, gljivice i virusi koji utiču na insekte. Gljivice iz porodice Metarhizium acridum posebno su pokazale veliku efikasnost u suzbijanju skakavaca u roku od nedelju ili dve.

Komercijalni brendovi koriste ovu vrstu gljivice u svojim proizvodima u prahu. Takav prah se meša s uljem i raspršuje na polja iz aviona ili kamiona. Gljiva, zatim, prodire u tvrdi spoljni sloj skakavca i počinje da se hrani insektom. Skakavac počinje da slabi u roku od 3 dana, postaje trom, gubi energiju, manje se hrani i na kraju umire.

Za pripremu biopesticida preporuka je da se koristi biljno ulje. Kako po hektaru zemlje ne treba više od 1 litre ulje, tretman nema negativan uticaj na okolinu.

Koje su prednosti biopesticida?

Jedna od glavnih prednosti biopesticida je ta, što su dizajnirani da ciljaju samo određene vrste insekata. To znači da biopesticidi za suzbijanje skakavaca ne utiču na druge, dobre insekte, koji mogu da nastave obavljanje svog posla, poput oprašivanja biljaka i održavanja lokalnog ekosistema.


Biopesticidi ne štete ostalim divljim životinjama i nemaju negativno dejstvo na biljke. Mogu da se koriste u rezervatima prirode i drugim područjima.

Biopesticidi: Prirodno, a efikasno sredstvo protiv skakavaca-© Pixabay

Prepreke za širu upotrebu

Istina je da biopesticidima treba više vremena da deluju od uobičajenih hemikalija. To znači da u ekstremnim slučajevima ne mogu da zamene konvencionalne pesticide, kojima treba mnogo manje vremena da ubiju insekte.


Biopesticidi najbolje deluju u strategijama kontrole koje su kreirane da spreče, a ne da leče velike epidemije.

Takođe, navike poljoprivrednika mogu da budu prepreka. Naime, mnogi poljoprivrednici naviklli su da kupuju jedan hemijski pesticid koji mogu da koriste za ubijanje više štetočina tokom cele godine. Što se tiče biopesticida, moraju da kupuju različite proizvode za borbu protiv različitih štetočina, pa je u tom smislu potrebna promena navika.


Izvor: FAO

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica