Sama svoj gazda: Ovako izgleda imanje na kome žena vozi traktor

Sama svoj gazda: Ovako izgleda imanje na kome žena vozi traktor

Marija Linc iz Uzdina poljoprivredom se bavi već nekoliko decenija. Posetili smo njeno imanje i videli kako se živi i radi u kući u kojoj žena vozi traktor.


Kako je organizovano vaše domaćinstvo?

Mi se bavimo poljoprivredom. Imamo kukuruz, idemo na njivu, imamo i stoku, prasiće, bikove i drugo. Do danas smo imali 17 bikova, ali smo ih upravo prodali. Ipak, uvek najviše očekujemo da zaradimo na kukuruzu. Uvek kad nam je potreban novac, mi prodamo deo kukuruza, zavisno od toga šta nam je potrebno. Takve odluke u kući donosimo zajednički.”

Da li nekad nešto i preostane? Može li se i uštedeti?

Ostane, hvala bogu. Imamo i unuke ,pa volimo da ušteđevinu dajemo njima. Starijem smo od kukuruza kupili skuter. Da nismo imali kukuruz, ne bismo to mogli da priuštimo.”

Vi ste se udali veoma mladi, sa 14 godina, i od tada se bavite poljoprivredom?

Jeste. Moj muž je 3 nedelje posle venčanja otišao u vojsku. Ja sam ostala u kući i išla na njivu sa svekrom i svekrvom. U to vreme smo išli konjima. Kasnije smo konje prodali i kupili traktor.”

Poljoprivredno gazdinstvo - ©Agromedia

„U selu je moglo da se uči kako da se vozi traktor, a ja sam to stvarno od srca želela da znam. Zanimali su me i saobraćajni znakovi i pravila u saobraćaju. Na kraju, od mogućih 100 poena imala sam 100, pa sam dobila i razna priznanja i mogućnost da polažem i za druga motorna vozila. Traktor vozim i dan-danas.”

Prava je retkost da je žena u današnje vreme organizator posla na ovakvom jednom imanju.

Mene na to niko ne tera. Ja traktore zaista volim. Ne zanimaju me ni kola, niti bilo koja druga vozila, ali traktor mi je u krvi. Kad sednem u njega i ubacim u šestu brzinu, kao da vozim helikopter.”

Jeste li uspeli da za sve ove godine od poljoprivrede nešto i zaradite, da sagradite novu kuću, kupite noviju mehanizaciju?  Može li da se živi od poljoprivrede?

Može, ali mora mnogo da se radi. Svaki zarađeni dinar mora lepo da se podeli i preračuna, nikako da se troši za jedan dan. On treba da se rasporedi tako da može da se i živi i napreduje. Hvala bogu, mi jesmo napredovali.”

Da li vaši unuci pokazuju interesovanje da nastave ovaj posao?

Imam dva unuka, od sina. Stariji ide u osmi razred i on voli da uči. Mlađi, koji ide u šesti razred, on već posle škole vozi moj traktor. Ide sa tatom i dedom po bale, po seno, slamu i vozi punu prikolicu. Već traži da ide i glavnim putevima i vidim da su i njemu traktori u srcu. Zato stalno govorim da će on biti isti kao ja.”

 

Sagovornica:
Marija Linc, poljoprivrednica iz Uzdina  

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.