Vesti – Kragujevac postiče razvoj sela i poljoprivrede

Vesti – Kragujevac postiče razvoj sela i poljoprivrede

Grad Kragujevac je ove godine iz budžeta izdvojio 24,7 miliona za razvoj poljoprivrede i sela. Pored podsticaja za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ovaj grad izdvaja i dodatnih 15 miliona dinara za infrastrukturu seoskih puteva, izgradnju bunara i ostalih potreba meštana. Takođe, iz gradskog budžeta biće izdvojeno i 1,2 miliona dinara za razvoj seoskog turizma.

Deo sredstava trošiće se kao regres za reproduktivni materijal kroz povraćaj kod prvog veštačkog osemenjivanja. U planu je i finansiranje kamata za poljoprivredne kredite, dodela podsticajnih sredstava za kupovinu novih priključnih mašina, ali i nabavka protivgradnih mreža i prateće opreme. Samo za ovakve potrebe voćara, Kragujevac je izdvojio 7 miliona dinara.

Kada je reč o razvoju seoskog turizma, grantovi su podeljeni na dva dela: za domaćine koji se već bave seoskim turizmom, odnosno za unapređivanje njihovih kapaciteta i za domaćine koji planiraju da se bave seoskim turizmom. Grantovi se odnose na kupovinu opreme koja bi podigla nivo usluge u objektima.  
 

Goveda na ispaši - ©Agromedia

Za obnovu mehanizacije planirano je 6 miliona dinara, a najveća podsticajna sredstva mogu da očekuju stočari, zbog budućih ulaganja kineske kompanije ,,Cmek” koja planira izgradnju klanice u Kragujevcu.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica