Agrarni budžet za 2017. godinu veći za 3.2 milijarde dinara

Agrarni budžet za 2017. godinu veći za 3.2 milijarde dinara

Budžet Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za 2017. godinu iznosiće 43.778 milijardi dinara. To je, u odnosu na 2016. godinu, povećanje od 8,11%, odnosno za 3.284 milijarde dinara.
 

Traktor - © Agromedia

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije, naglasio je da je za subvencije u poljoprivredi namenjeno dodatnih 3.284 milijarde dinara. Najveći deo sredstava iz budžeta za narednu godinu izdvojen je za investicije. On iznosi 2.2 milijarde dinara, što je četiri puta više nego ove godine.

„Budžet Uprave za agrarna plaćanja povećan je za 2.522 milijarde dinara“, naveo je ministar Nedimović i dodao da su za početak planirana tri izvora finansiranja. Iz nacionalnog budžeta biće obezbeđeno 100 miliona dinara, iz Fonda za razvoj više od 120 miliona dinara, a treći izvor finansija dolaziće od projekata koje će sprovoditi ministarstvo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Za krave i proizvodnju teladi biće izdvojeno 5.000 dinara po grlu. Iz budžeta, za kvalitetne priplodne krmače i nerastove biće izdvojeno 10.000 dinara po grlu. Premije za mleko zadržaće cenu od sedam dinara po litru. Budžetom su predviđene i veće subvencije za pčelarstvo. Podsticaji po košnici biće povećani sa 600 na 720 dinara.

Predviđene su i subvencije u iznosu do 50% investicije za nabavku novih specijalizovanih traktora za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, isto toliko za hladnjače i objekte za preradu. Posebni podsticaji predviđeni su za nabavku opreme i novih priključnih mašina za biljnu i stočarsku proizvodnju, i to u iznosu od 40% do 50% investicije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica