Suve paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem

suve paprike punjene mesom - @ agromedia

Za mnoge veći specijalitet nego pečeno prase, suve punjene paprike su neizostavno jelo na zaplanjskoj trpezi, posebno o slavama i ostalim praznicima.

Recept

Potrebno je: suve paprike, najbolje srednje veličine, kilogram mešanog mesa u razmeri 70:30 (juneće i svinjsko), jedna do dve šoljice očišćenog pirinča, najmanje tri glavice crnog luka (što ga je više, paprike su ukusnije, može i do 500 g), jedna šargarepa, suvi začin, so, aleva paprika, brašno, mast ili ulje, peršun, tri čena belog luka, mleveni biber, nekoliko svežih paradajza ili krompira.

Priprema

Suve paprike očistiti od drški i semenki i popariti ih da omekšaju kako bi se lakše punile.

Crni luk očistiti i sitno iseckati.

U dublju šerpu sipati ulje ili mast, da bude jedno 1,5 cm debljine. Dodati seckani crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast. Od toga kako je luk upržen zavisi kvalitet jela.

Zatim dodati mleveno meso i pržiti mešajući sve vreme kako bi se razbile grudvice. Nije potrebno meso prepržiti, jer će se kasnije kuvati. Posoliti po ukusu.

Dodati pirinač koji je prethodno ispran u devet voda i mešati ga sa mesom i lukom nekoliko minuta.

Dodati kašičicu aleve paprike, propržiti i izmaći s toplote.

Dodati seckani beli luk, biber po ukusu, peršun, sitno seckanu šargarepu, probati i po potrebi dodati suvi začin.

Ocediti paprike od vode i dobro ih puniti ovom smesom – ne preterano, da puknu, ali ni premalo da ne bi ostale poluprazne.

Zatvoriti paprike parčetom paradajza ili krompira. Poređati paprike gusto jednu pored druge, u većoj dubljoj šerpi, preliti vodom (ali ne previše) i staviti da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Ako je potrebno, tokom kuvanja dolivati toplu vodu.

suve paprike punjene mesom - @ agromedia

Kada uvri voda, napraviti klasičnu zapršku: na četiri kašike ulja propržiti kašiku brašna, dodati kašičicu aleve paprike, upržiti i preliti preko paprika. Staviti u rernu da se zapeku.

Kada prve paprike počnu da menjaju boju u tamno bordo, izvaditi šerpu iz rerne. Paprike moraju da budu potpuno suve, bez sosa ili tečnosti.

Ove paprike se služe tople, ali mogu da se jedu i nepodgrejane.

Napomena: između ili preko paprika može se staviti koji komad suvih kostiju ili rebara, domaće pečenice, slanine ili carskog mesa, pre stavljanja u rernu.

autor fotografije: Marko Todorović

Komentari