Strugana pogača po tradicionalnom receptu!

Strugana pogača po tradicionalnom receptu!

Strugana pogača je još jedna specifičnost zaplanjskog kraja, koja se dobija tako što se pogača pravljena po receptu koji sledi, posle pečenja ostruže krupnom stranom rendeta.

Strugana pogača - foto: Nebojša Marković 

Recept za struganu pogaču

Potrebno je: malo više od 1 kg brašna, po dve kašičice soli i suvog kvasca, pola praška za pecivo, kašičica šećera, dve kašike ulja i po jedna čaša mlakog mleka i vode.

Priprema:

Staviti kvasac u mleko pomešano sa šećerom i malo brašna, da nadođe.

Brašno sipati u vanglu, izmešati sa solju i praškom za pecivo, pa dodati mleko i kvasac, sve vreme mešajući. Polako dodavati vodu tako da testo ostane tvrđe nego za hleb i na kraju dodati ulje. Dobro umesiti (sve dok ne počnu zglobovi da vas bole) pa pokriti belom krpom i ostaviti da testo nadođe. Premesiti još dva puta.
 

Strugana pogača - foto: Nebojša Marković

Ako ne umete da dlanovima formirate pogaču, razvucite je oklagijom. Potrebno je da bude tanja, budući da će narasti. Uvaljati je s obe strane u brašno i staviti u veliku podmazanu tepsiju (broj 30) ili na pleh i gusto izbosti viljuškom pa premazati uljem.

Ostaviti da narasta oko pola sata.


Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni, pa temperaturu smanjiti na 200 stepeni.

Izvaditi pogaču iz rerne, uhvatiti je krpom kako se ne biste opekli i slobodnu stranu rendati krupnom stranom rendeta.

Kada se sva izrenda tako da se skine površinski tamniji deo korice, preći vlažnim rukama preko nje i vratiti je u rernu na još jedno pet minuta. Zatim se uvije u krpu da odstoji.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica