Lako i ukusno: Kako da pripremite zimnicu bez konzervansa

Lako i ukusno: Kako da pripremite zimnicu bez konzervansa

Za pripremu zimnice često se koristi konzervans da bi se zaštitila hrana od kvarenja nakon otvaranja ambalaže. Međutim, postoje i oni koji bi radije da krastavćiće i ostalo povrće konzumiraju bez konzervansa, za šta se koristi sirće. Mi smo za vas isprobali nekoliko recepata za pripremu zimnice, a oni koji vole pikantnije trebalo bi da probaju i recepte za kiselo-ljuto povrće, kao i za azijsko-kiselo povrće.

 

Za pripremu ovog recepta možete koristiti samo kornišone, ali možete i kombinovati povrće po želji.

Sastojci:

  • 120 ml alkoholnog sirća
  • 60 ml vode
  • 85 gr šećera
  • 10 gr soli

Potrebno vam je oko 50 grama povrća koje ste prethodno isekli, kuvali na pari, ili kratko pekli dok nije omekšalo. Za početak možete probati sa zelenom paprikom, karfiolom i crvenim lukom.

Priprema:

U šerpu sa dugom drškom pomešajte alkoholno sirće, vodu, šećer i so. Tome možete dodati neki od dole predloženih začina koji mogu obogatiti vašu zimnicu. Kuvajte ovu mešavinu sve dok se so i šećer ne rastope, a onda pomerite sa ringle.

Prethodno skuvano ili pečeno povrće ravnomerno podelite u tegle, a zatim prelijte ovom mešavinom, ali tako da ostavite 1 centimetar od vrha tegle ostavite prazno. Ostavite da se ohladi, zatvorite i stavite u da odstoji u frižideru do 3 nedelje.


Kiseli krastavci - © Pixabay

U ovaj recept možete dodati i neke od sledećih sastojaka.

Ukiseljeno povrće sa mirođijom

  • 30 gr sveže mirođije
  • 15 gr semena mirođije
  • 2 iseckana čena belog luka
  • pola isečenog crnog luka

Azijsko kiselo povrće

  • 30 ml soja sosa
  • 5 gr bibera
  • 1 čen belog luka presečen na pola
  • malo rendanog đumbira

Kiselo-ljuto povrće

  • 2-4 isečena čena belog luka
  • 1 seckana ljuta papričica
  • vrlo malo zgnječenog crvenog bibera

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica