Kuvani paradajz: Tajna ukusnih soseva i umaka

Kuvani paradajz: Tajna ukusnih soseva i umaka

Ukoliko u svojoj bašti imate paradajz, sveže plodove možete iskoristiti za pravljenje soka od paradajza koji posle možete upotrebiti za pripremu raznih ukusnih soseva i umaka. Paradajz se kuva i sipa u staklene flaše, a mi vam donosimo recept kako da to učinite!

Kuvani paradajz

Potrebno je:

15 kilograma paradajza

4 supene kašike šećera

Prstohvat konzervansa

2 paprike babure

Priprema:

Plodove paradajza oprati, očistiti, iseći i samleti u mašinici. Sipati u veći lonac, dodati dve paprike babure isečene na kolutove i staviti na ringlu. Nakon što prokuva (mešati ga), kuvati ga na laganoj vatri još 50 minuta. U isto vreme na drugu ringlu staviti tepsiju sa vodom u koju su umočene staklene flaše da se greju na slaboj vatri, posle toga vatru pojačati. Ovo služi za dezinfekciju flaša ali i obezbeđivanje dugotrajnosti sadržaja u njima.

Oko 15 minuta pre nego što sklonite lonac sa paradajzom sa ringle dodati šećer i konzervans. Sipati paradajz u flaše koje su takođe vrele. Flaše postepeno sipati do pola, pa potom do vrha (ovim parcijalnim sipanjem se sprečava pucanje flaša). Sadržaj sipati do vrha kako bi izašla pena napolje iz flaše. Prekriti svaku flašu celofanom, odložiti flaše u veću gajbu i prekriti ih tekstilom kako bi bile u toplom.

Posle nedelju dana sok je spreman za upotrebu. Od njega se mogu spremiti paradajz čorbe, sosevi, može se sipati prilikom pripreme kuvanih jela: paprikaša, gulaša, boranije, graška itd.


 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica