„Damin kapric“, torta za sva vremena i sve ukuse

„Damin kapric“, torta za sva vremena i sve ukuse

„Damin kapric“, torta za sva vremena i sve ukuse- ©Milanko D. Agromedia

Čuvena torta „damin kapric” ili „damin ćef” ili „damina narav“ vodi poreklo iz Nemačke a kod nas je prvi recept za ovaj slatki delikates pronađen u jednoj svesci čuvene domaćičke škole u Prćilovici kod Zaječara 1939. godine.

U Vrnjačkoj banji decenijama je posluživan u čuvenoj kafiteriji i poslastičarnici „Švajcarija” u kojoj je bio najtraženiji kolač i po čemu je i Vrnjačka banja bila poznata. Istoričarka umetnosti Marina Lukić Cvetić, koja ovih dana sa kćerkom Lidijom Cvetić Vučković, glumicom i doktorkom medija i umetnosti, u Narodnom muzeju u Kraljevu priređuje izložbu o domaćičkim školama kod nas rado je poklonila recept o „damin kapric” torti čitaocima portala Agromedia.

Čuvena torta „damin kapric” ili „damin ćef” ili „damina narav“ vodi poreklo iz Nemačke a kod nas je prvi recept za ovaj slatki delikates pronađen u jednoj svesci čuvene domaćičke škole u Prćilovici kod Zaječara 1939. godine. U Vrnjačkoj banji decenijama je posluživan u čuvenoj kafiteriji i poslastičarnici „Švajcarija” u kojoj je bio najtraženiji kolač i po čemu je i Vrnjačka banja bila poznata. Istoričarka umetnosti Marina Lukić Cvetić, koja ovih dana sa kćerkom Lidijom Cvetić Vučković, glumicom i doktorkom medija i umetnosti, u Narodnom muzeju u Kraljevu priređuje izložbu o domaćičkim školama kod nas rado je poklonila recept o „damin kapric” torti čitaocima portala Agromedia Šta je potrebno za Kapric tortu i kako se pravi? Uzme se 80 grama svinjske masti koja se dobro umuti sa 4 žumanca i 4 kašike šećera kojima se doda 1 decilitar mleka i 200 grama brašna. Sve to dobro izmeša i sipa u podmazani pleh ili đuvečaru. Smesa se peče 10 minuta na temperaturi od 180 stepeni.Posle toga se premaže džemom od kajsija i od 4 preostala belanca umuti se šam sa 8 kašika šećera . Šam se stavlja preko kajisija i vraća se u rernu u kojoj je temperatutura smanjena na 130 stepeni gde suši još 10 minuta. Da belance ne bi spalo ostavi se da se ohladi u rerni koja se ne otvara. Ostaje tako od 1 do 2 sata i onda može da se služi. Kapric torta je veoma ukusan kolač i jednostavan za mešenje.

Šta je potrebno za Kapric tortu i kako se pravi?

Uzme se 80 grama svinjske masti koja se dobro umuti sa 4 žumanca i 4 kašike šećera kojima se doda 1 decilitar mleka i 200 grama brašna. Sve to dobro izmeša i sipa u podmazani pleh ili đuvečaru. Smesa se peče 10 minuta na temperaturi od 180 stepeni.Posle toga se premaže džemom od kajsija i od 4 preostala belanca umuti se šam sa 8 kašika  šećera .

Šam se stavlja preko kajisija i vraća se u rernu u kojoj je temperatutura smanjena na 130 stepeni gde suši još 10 minuta. Da belance ne bi spalo ostavi se da se ohladi u rerni koja se ne otvara. Ostaje tako od 1 do 2 sata  i onda može da se služi.

Kapric torta je veoma ukusan kolač i jednostavan za mešanje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica