Retka pojava u Šumadiji – napustili poslove u gradu i počeli sopstvenu proizvodnju na selu!

Retka pojava u Šumadiji – napustili poslove u gradu i počeli sopstvenu proizvodnju na selu!

Maja i Ivan Dimitrijević iz Kragujevca odlučili su da napuste menadžerske poslove u gradu, te su novo radno mesto našli na selu. Ovog puta postali su svoje gazde kada su odlučili da kupe kuću i zemlju u Drači kod Kragujevca i počnu sa seoskim turizmom. Dve godine su već u tom poslu i ne kaju se što su izabrali brdo Rujevicu sa kog se pruža savršen pogled na Šumadiju. Zasadili su vinograd, proizvode svoje vino i svakog dana unapređuju svoju priču. 
 

Rujevica © Foto: Biljana Nenković

 

Ivan i ja smo pre dve godine odlučili da promenimo dotadašnje navike u gradu. Zajedno sa kumovima smo kupili imanje. Ideja je bila, pošto imamo troje dece, da nađemo opušteniji način života. Napravili smo dečje igralište i ambijent sa klackalicama, toboganom, fudbalskim terenom.”

„Onda smo zasadili vinograd i našli inspiraciju u tome da sami napravimo svoje vino. Ovo nije kuća nekih naših predaka, jer niko od nas nije imao veze sa selom. Sve smo preuredili, ali smo neke objekte poput koša i ambara ostavili autentičnim“, kaže Maja Dimitrijević.
 

Važno je da imate dobru priču. Naša priča je da nudimo degustacije vlastitih vina u prirodnom okruženju.

Dimitrijevići su u potrazi sa zaradom od pre nekoliko meseci ozbiljno pristupili svom projektu i već odlučili da osposobe sobe za izdavanje. Znali su, kako kažu, da soba nije dovoljna za razvoj seoskog turizma, već nešto drugo.

 

Rujevica © Foto: Biljana Nenković

Važno je da imate dobru priču. Naša priča je da nudimo degustacije vlastitih vina u prirodnom okruženju. Napravili smo mali restoran gde služimo hranu, a igralište smo otvorili za svu decu. Prošle godine smo organizovali male bašte za decu iz grada. Tako su porodice mogle da dođu i provedu koristan dan u prirodi, a deca su učila kako da seju i sade biljke i kasnije videla plodove svog rada“, dodaje Maja.
 

Maja Dimitrijević © Foto: Biljana Nenković

O vinu i vinogradu brine Ivan. Kaže da je sve počelo sa idejom da pravi vino za sebe i svoje prijatelje. Sada imaju ukupno pet hektara vinograda sa šest vinskih sorti.
 

Rujevica © Foto: Biljana Nenković

Planovi su da širimo vinograd, ali poseban akcenat daćemo autohtonim sortama, prokupcu i tamjaniki. Seoski turizam i vino su vrlo spojive kategorije. Imamo dva apartmana i degustacionu salu. U našem slučaju pobedila je velika ljubav prema vinu i prirodi, ljudima i Šumadiji. Prelomili smo posle 12 godina bavljenja drugim poslovima u gradu. Mislimo i da je za našu decu odrastanje na selu pravi put. Nijednog trenutka nije bilo straha. Drži nas jaka želja i znam da ćemo uspeti“, kaže Ivan.
 

Maja i Ivan Dimitrijević © Foto: Biljana Nenković

Maja i Ivan tvrde da za seoski turizam nije potrebno mnogo novca. Pogotovu za one koji već imaju sređene kuće na selu. Sa malo dodatnog ulaganja jedna soba uvek može da posluži za izdavanje. Hrane ima dovoljno, te je potreban još samo detalj koji će vas izdvojiti od ostalih.

Sagovornici:
Maja i Ivan Dimitrijević, seosko domaćinstvo Rujevica

Foto: Biljana Nenković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica