Od salaša, čardi do vinogorja: bogata ponuda Vojvodine za sve ljubitelje etno turizma

Od salaša, čardi do vinogorja: bogata ponuda Vojvodine za sve ljubitelje etno turizma

Od salaša, čardi do vinogorja: bogata ponuda Vojvodine za sve ljubitelje etno turizma - © Agromedia

Usled epidemiološke situacije koja je zahvatila svet, mnoge granice između država su se zatvorile ili su uvedeni uslovi koji moraju da budu ispunjeni kako bi one bile pređene. To je nagnalo građane da se više informišu o destinacijama koje su dostupne u našoj državi i istraže šta sve one imaju da ponude. Svaki deo Srbije nudi istorijski i kulturni sadržaj koji ga čini autentičnim i izdvaja od ostalih delova.

Vojvodina se može pohvaliti velikim brojem destinacija kada je u pitanju etno turizam. Brojni salaši, čarde, vinarije, zavičajne kuće i seoska domaćinstva nude posetiocima mogućnost da se upoznaju sa kulturnim životom i tradicijom ovog dela Srbije.

Milica Šušnjić, iz Turističke organizacije Vojvodine objašnjava da etno turizam promoviše oživljavanje kulturnog identiteta i vrednosti,  podstičući ljude da očuvaju kulturu, tradicionalne veštine i znanja koja  zatim prenose etno turistima. Prema tome, može se reći da je koncept etno turizma predstavljanje ekonomskog i kulturnog načina života lokalnog stanovišta različitih etničkih zajednica, dok turisti uspostavljaju kontakt sa njima.

Od salaša, čardi do vinogorja: bogata ponuda Vojvodine za sve ljubitelje etno turizma - © Agromedia

Vojvodina ima sve predispozicije za razvoj upravo ovog vida turizma, ako znamo da ovaj deo Srbije predstavlja riznicu multikulturalnosti. Zbog brojnih kultura koje postoje na ovom području, možemo reći da Vojvodina predstavlja Evropu u malom. U ponudi se pre svega stavlja akcenat na upoznavanje kulture, arhitekture, tradicije i običaja lokalnog stanovništva kroz interakciju turista sa njima“, navode iz Turističke organizacije Vojvodine i dodaju da gotovo svako naselje u Vojvodini neguje elemente etno nasleđa, te da poseta svakom od njih predstavlja svojevrstan doživljaj.

Velikom broju ljudi su na pomen Panonske nizije asocijacija salaši.  Kako kaže naša sagovonica, na teritoriji Vojvodine postoji preko 60 salaša koji imaju turističku funkciju, a ponuda se razlikuje od salaša do salaša. Pretežno su orijentisani na pružanje usluge hrane i pića, dok pojedini raspolažu i smeštajnim kapacitetima i pružaju razne dodatne sadržaje.

Od salaša, čardi do vinogorja: bogata ponuda Vojvodine za sve ljubitelje etno turizma - © Agromedia

Salaši su od davnina bili svojevrsna oaza u vojvođanskim poljima gde su se porodice bavile obradom zemlje i čuvanjem stoke. Vremenom su se mnogi salaši ugasili, a oni koji su ostali su čuvari tradicije.  Turizam je salašima doneo novine, adaptirao ih i obnovio kako bi bili podobni za boravak turista, obogatio je društveni i kulturni život na njima, čuvajući ih od zaborava“, objašnjavaju iz Turističke organizacije Vojvodine.

Svi koji su obožavatelji ribolova ili ribljih specijaliteta mogu da uživaju na čardama, gde uz pogled na vojvođanske reke i na svežem vazduhu, mogu da degustiraju hranu iz bogate gastronomske ponude. Čarde na Dunavu, Tisi i Tamišu svim posetiocima nude širok spektar ribljih jela koja se prave od  šarana, smuđa, pastrmke, soma ili kečige.


Od salaša, čardi do vinogorja: bogata ponuda Vojvodine za sve ljubitelje etno turizma - © Agromedia

„Pored ribljih specijaliteta turiste na čardama očekuju i vojvođanske đakonije, štrudle, gomboce sa šljivama, salčići, šnenokle kao i lep ambijent. Imamo upite posetioca pre svega za čarde u okolini Novog Sada i Sombora. Utisak je da su one postale popularne izletničke destinacije, kao i popularna mesta za ručak“, kaže sagovornica portala.

Na Fruškoj gori se od davnina gaji vinova loza i proizvodi vino,  još od kada je rimski car Marko Aurelije Prob tu zasadio prve čokote u trećem veku. Danas se na tom području nalazi veliki broj vinarija koje se mogu pohvaliti bogatim izborom ovog „božanskog pića“. Osim fruškogorskog vinogorja u Vojvodini su se izdvojili i drugi lokaliteti u kojima svi posetioci mogu da uživaju u kvalitetnim vinima i panoramskom pogledu na vinograde. Iz Turističke organizacije Vojvodine svim obožavateljima vina preporučuju da pored fruškogorskog vinogorja obrate pažnju i na vršačko vinogorje i okolinu Subotice i Palića.


Od salaša, čardi do vinogorja: bogata ponuda Vojvodine za sve ljubitelje etno turizma - © Agromedia

Poslednjih godina raste popularnost etno kuća u Vojvodini. U ovim građevinama okruženim prirodom, kao da je „vreme stalo“ te svaki predmet prikazuje kako su žitelji Vojvodine živeli u prošlosti i posetiocima pruža mogućnost da se makar na kratko vrate u taj period.


Etno kuće i zavičajne kuće su stražari istorije. Dok salaši prikazuju načine privređivanja ruralnih područja, etno kuće čuvaju od zaborava načine i običaje svakodnevnog života u naseljima. Na jednom mestu se prikazuju nekadašnja forma života, autentično pokućanstvo, alati, upotrebni predmeti i kulturne relikvije. Oni prikazuju razlike u životima različitih društvenih staleža i različitih naroda“, ističu iz ove organizacije.

Osim što građani imaju priliku da se upoznaju sa istorijom, tradicijom, kulturom i običajima različitih delova Srbije i uživaju u jedinstvenim gastronomskim ponudama istih, popularizacija etno turizma u našoj zemlji doprinosi tome da i mali poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da predstave svoje proizvode i nudi šansu da se razvije ljubav prema selima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica