Nekada je bilo preko 7.000 vodenica potočara, a danas…

Nekada je bilo preko 7.000 vodenica potočara, a danas…

Vodenice potočare: Čuvari tradicije i šansa za razvoj seoskog turizma - © Dejan Davidović/Agromedia

Vodenice potočare su simbol Srbije koji je zaboravljen i ostavljen da ga nagriza zub vremena. Međutim, danas se mnogi vraćaju ovim tradicionalnim mlinovima na vodi sa željom da ih obnove, jer se u njima proizvodi brašno posebnog i jedinstvenog ukusa i kvaliteta.

Prema navodima Društva vodeničara Srbije, 1948/49 godine u Srbiji je bilo nešto više od 7.500 vodenica. Danas ne postoje zvanični podaci o broju vodenica – potočara u Srbiji, a procene se kreću od 700 do blizu 1.000.

Obnova ovih vodenica u Srbiji može da bude od višestruke koristi, a posebno za razvoj turizma jer imaju istorijski i socijalno-društveni značaj. Reč je o autoetničnoj građevini koja čuva našu tradiciju, a tu je i ekonomska komponenta koja se ogleda u izradi visokokvalitetnog brašna.

Vodenice potočare: Čuvari tradicije i šansa za razvoj seoskog turizma - © Dejan Davidović/Agromedia

Osim toga, za razliku od hidrocentrala ove vodenice ne ometaju ekološku funkciju vodotoka i napravljene su isključivo od prirodnih materijala, kao što su drvo i kamen.

Kvalitet brašna samlevenog u vodenicama potočarama izuzetno se razlikuje od industrijskog načina proizvodnje: zrno je integralno, celo zrno ulazi između dva kamena i bukvalno se očuvaju svi prirodni sastojci, ne odvaja se ljuska, ne vadi se klica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica