Vesti – Evo šta smo ove godine zabeležili na kikindskom sajmu cveća!

Vesti – Evo šta smo ove godine zabeležili na kikindskom sajmu cveća!

I ove godine Kikinđani su imali priliku da posete prolećni sajam cveća, koji se u ovom gradu održava svake godine krajem aprila. Velika šarena i mirišljava oaza u samom srcu grada, ispred pravoslavne crkve, privukla je brojne ljubitelje cveća.
 

Cvetni trg u Kikindi - ©Foto: Danijela Jankov

 

Dvodnevna manifestacija prodajnog karaktera koja se održava svakog proleća i tokom jesenjeg perioda privukla je pažnju Kikinđana svih generacija. Jedanaest izlagača ponudilo je širok asortiman saksijskog cveća, ikebane, ali i dekorativan materijal za bašte i vrtove.

Može se reći da je proleće pravo vreme da se sretnu izlagači i ljubitelji hortikulture i razmene informacije o uzgajanju cveća. Posetioci su takođe mogli da pazare i razno ukrasno bilje, rasadni materijal, rezano cveće, kao i neophodne dodatke za bolje napredovanje cveća. Interesantno je to da cene izloženog sajamskog cveća nisu generalno niže od uobičajenih, ali je ponuda svakako raznovrsnija.
 

Na ovogodišnjem sajmu Kikinđani su najviše bili zainteresovani za saksijsko cveće za terase i bašte.

Da je i ovo izdanje prolećnog sajma cveća naišlo na dobar odziv Kikinđana potvrdio je i Dragiša Ugarčina, šef gradske kancelarije za turizam. „Građani su dobro prihvatili ovaj sajam i drago nam je što se održava baš na kikindskom trgu. Ovaj prolećni sajam nazvali smo ’Cvetni trg’ jer je na kikindskom trgu nekada bila velika pijaca. Jedanaest izlagača cveća uzelo je učešće na sajmu. Oni su uglavnom bili iz Vojvodine, iz Novog Bečeja, Temerina, Krčedina, Mokrina”, istakao je Ugarčina.

 


Sajam cveća u Kikindi - ©Foto: Danijela Jankov

Osim raznolikosti izlagačkog štanda i kvaliteta, svi izlagači su bili spremni da pomognu posetiocima i da im daju savete, sugestije i nove ideje. Na ovogodišnjem sajmu Kikinđani su najviše bili zainteresovani za saksijsko cveće za terase i bašte. Zamolili smo prodavce da nam odaju nekoliko tajni za dobar uzgoj ove vrste cveća.
 

Cveće - ©Foto: Danijela Jankov


Bilo da se radi o terasama, prozorima ili baštama, mesto gajenja cveća karakteriše se određenim uslovima svetlosti, vlage, strujanja vazduha i temperature. Potrebno je znati koje uslove određeno cveće zahteva da bi izgledalo lepo, bujno i zdravo.

Jedan od saveta je da kada se biljka presađuje iz jedne saksije u drugu, nova saksija mora biti maksimalno dva prsta šira u obimu od prethodne. Takođe, potrebno je viseće biljke saditi u saksije koje imaju rezervoar za vodu, jer se na taj način sprečava isušivanje biljaka u toku leta. Bitno je napomenuti da je cveće u posudama na otvorenom izloženo prekomernim padavinama, pa je poželjno da te posude imaju mogućnost ispuštanja viška vode.


 

Autorka fotografija: Danijela Jankov

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica