Vesti – Povećana dozvoljena granica za aflatoksin u mleku

Vesti – Povećana dozvoljena granica za aflatoksin u mleku

Dozvoljeni nivo aflatoksina M1 u mleku mogao bi uskoro da bude 0,25 mikrograma po kilogramu. Ovaj standard bio bi pet puta viši od evropskog, a dva puta niži od međunarodno priznatog standarda. Nove promene predložila je stručna Radna grupa Vlade Srbije, na osnovu mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane.

Mleko - ©Agromedia

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne, Snežana Bogosavljević Bošković, smatra da bi mleko i sa novim nivoom aflatoksina bilo zdravstveno bezbedno. Ona kaže da je Ministarstvo “u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika”. 

Dozvoljeni nivo aflatoksina M1 u mleku mogao bi uskoro da bude 0,25 mikrograma po kilogramu. Ovaj standard bio bi pet puta viši od evropskog, a dva puta niži od međunarodno priznatog standarda. 

Da podsetimo, povećani nivo aflatoksina u mleku problem je od 2012. godine, kada je nivo tog otrova porastao u kukuruzu kojim se hrane krave. Zato je sledeće godine Vlada Srbije povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.

Nova korekcija nivoa aflatoksina usledila je 1. jula 2014. godine, kada je stupio na snagu pravilnik kojim je bilo predviđeno da se nivo aflatoksina vrati na evropski standard, odnosno na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica