Ukrajina smanjuje zimsku setvu za 30 odsto

Ukrajina smanjuje zimsku setvu za 30 odsto

Ukrajinski poljoprivrednici će najverovatnije smanjiti zimsku setvu za 30 odsto zbog povećanja cena semena i goriva, u kombinaciji sa niskim prodajnim cenama njihovih žitarica, saopštilo je danas Udruženje poljoprivrednika Ukrajine (UAC).

mapa ukrajine

Ukrajina je već počela sa zimskom setvom, a Ministarstvo poljoprivrede je prošlog meseca navelo da očekuje da bi zimska setva mogla da se smanji na 3,8 miliona hektara, sa 4,6 miliona prošle godine.

Ukrajina je posejala više od šest miliona hektara pšenice za žetvu 2022. godine, ali veliki deo poljoprivrednog zemljišta je pod kontrolom ruskih snaga od februara, zbog čega se procenjuje da će oko 4,6 miliona žitarica biti požnjeveno na teritoriji koju kontroliše Ukrajina, preneo je Rojters.

„Glavni razlozi koji su naterali poljoprivrednike da smanje obradivo zemljište su visoke cene đubriva, problemi sa prodajom žitarica, kao i isuviše niske prodajne cene njihovih proizvoda”, naveo je UAC, prenosi Tanjug.

Izvoz ukrajinskih žitarica se smanjio od početka napada Rusije na Ukrajinu zbog toga što su zatvorene luke na Crnom moru.

Tri luke na Crnom moru su odblokirane za izvoz krajem jula, u sklopu dogovora Moskve i Кijeva, a uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica