Suša uništava useve širom južne Evrope već drugu godinu za redom

Suša uništava useve širom južne Evrope već drugu godinu za redom

Suša uništava useve širom južne Evrope već drugu godinu za redom. Posebno su pogođene Španija koja se suočava sa sušom u 60% svojih sela; Italija takođe suva.

osušena zemlja i biljka kukuruza

 

Suša koja pogađa južnu Evropu dovodi do uništavanja useva i odlaže sadnju kod nekih od vodećih evropskih uzgajivač, rizikujući dalje povećanje inflacije hrane.

Oko 60% španskih sela je zahvaćeno sušom, a uslovi se pogoršavaju za poljoprivrednike i u Italiji i Portugalu. To prati izuzetno suvu, toplu zimu u južnoj i zapadnoj Evropi, ograničavajući dostupnost vode za poljoprivrednu upotrebu kasnije tokom godine.

Obilne martovske i aprilske kiše podstakle su rast u ostatku Evropske unije, a blok predviđa povećanje proizvodnje žitarica za 8% u odnosu na prošlu godinu. Ipak, južna Evropa je velika zona po pitanju voća i povrća, a loše vreme je usledilo nakon suše koja je dovela do uvenuća pirinčanih polja i maslinjaka prošle godine.

„Setva u oblasti reke Po tradicionalno počinje krajem februara ili početkom marta, ali trenutno je zemlja suviše suva“, rekao je Masimilijano Đansanti, šef italijanske farmerske grupe Confagricoltura, u intervjuu u Rimu. „Međutim, što više čekamo, manje ćemo dobiti u pogledu useva.

Suša u južnoj Evropi

 


Suša je zahvatila delove Španije i Italije, dok su druge zemlje bolje.

Pritisak na povećanje cena hrane u Evropi ostaje čvrsto na mestu, čak i kada se glavna inflacija usporava. Vrućina i suvoća pogodile su useve kukuruza na većem delu kontinenta prošlog leta i spustile nivoe vode na reci Po – najvećoj u Italiji – na najniži nivo u poslednjih 70 godina.

 


 

Ovogodišnja suša mogla bi da pogodi prolećne žetve unosnih proizvoda kao što su paradajz i voće – industriju sa 20 milijardi evra godišnje prodaje i skoro osam milijardi evra u izvozu, rekao je Đansanti. Proizvodnja soje i kukuruza takođe će biti ugrožena, što će povećati troškove za proizvođače mesa i živine.


 

U Španiji već postoje nepovratni gubici na više od 3,5 miliona hektara (8,6 miliona hektara) žitarica koje se hrane kišom, prema lokalnoj organizaciji poljoprivrednika. Neki orašasti voćnjaci i vinogradi se bore da niču, a nedostatak cveća sprečava pčele da prave med.

 

Italija pokušava da reaguje pre nego što nastupe letnje vrućine. Vlada premijera Đorđa Melonija saopštila je da će imenovati šefa za vanredne situacije u vezi sa vodom da ubrza infrastrukturne radove i popravi cevi koje cure širom zemlje. Ali ovo mesto ostaje nepopunjeno usred političkih sukoba.

 

Cene hrane rastu sve brže i brže

 

Brzo promenljive temperature i oskudnost vode promenili su dostupnost proizvoda, a cene paradajza — osnovnog proizvoda u lokalnoj ishrani — porasle su za 30 odsto u odnosu na 2022, rekao je Fabio Masimo Palotini, predsednik operatera veleprodajnog tržišta Italmercati.

 

Izgledi su bolji kod drugih velikih uzgajivača useva: Skoro sva polja pšenice i ječma u Francuskoj su u dobrom stanju početkom sezone, iako su nivoi podzemnih voda i dalje niski.

 

Veći deo Nemačke i Poljske imao je duplo više od uobičajenih padavina u poslednjih 30 dana.

Suša bi mogla da se zadrži južnije, a prognostičari očekuju da će suvoća i stres potrajati u Španiji u bliskoj budućnosti. Severna Italija takođe bi mogla da ostane bez kiše do 22. aprila.

 

„Rizikujemo da se nađemo u dramatičnoj situaciji za nekoliko nedelja“, rekao je Đansanti, čija je grupa najstarija nacionalna organizacija koja predstavlja poljoprivredni sektor.

 

Izvor: Blumberg

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica