Berba grožđa: Suša umanjila prinos, ali povećala kvalitet

Berba grožđa: Suša umanjila prinos, ali povećala kvalitet

Zbog izuzetno sušnog leta, berba grožđa je ove godine počela petnaestak dana ranije nego prošle. Posledica toga je od 20 do 30 odsto manji prinos ovog voća nego prošle godine. Međutim, manje padavina uticalo je da kvalitet grožđa bude visok.

Visok kvalitet grožđa- © Agromedia

„Moja je procena da je rod, za otprilike, 30 odsto manji, barem ovde kod nas na Fruškoj gori, a i kvalitet je različit, negde je bolji, negde na istom nivou. Kada su temperature preko 36 stepeni, a toga je bilo dosta ove godine, isti je efekat kao da je napolju hladno, biljka troši vodu da bi preživela. Različite sorte su različito reagovale, neke su stvarale slast, neke baš i nisu“ rekao je dr Dragoslav Ivanišević sa Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

U Ministarstvu poljoprivrede ima nešto optimističniju procenu, rod će biti umanjen za oko 20 odsto. Upravo zbog suše očekuje se da kvalitet grožđa bude visok. Tu se pre svega misli na one vinograde, koji su zalivani i one starije odnosno kod kojih biljke imaju dubok korenov sistem pa nije došlo do stresa biljaka usled suše.

Nije sve u šećeru, kod vinskih sorti to može da bude i mana, i zbog bukea i kod ovinjavanja. Veliki deficit vodenog taloga koji smo imali ove godine morao je da se odrazi na vinovu lozu, da je bilo više vode, imali bismo krupnije zrno, jedrinu i veći prinos“ , kaže Boban Marković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSS sa sedištem u Kolarima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlogodišnji rod bio je 145.829 tona, daleko manje nego rekordne 2009. Te godine prosečan prinos po hektaru iznosio je 10,6 a prošle se stiglo tek do 6,9 tona.

Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica