Globalna predviđanja: Vremenske prilike koje će promeniti sve u proizvodnji hrane

Globalna predviđanja: Vremenske prilike koje će promeniti sve u proizvodnji hrane

U novoj studiji, koja je pre nekoliko dana objavljena u časopisu „Nature Climate Change“, naučnici su ukazali na pojavu specifičnog obrasca u strujnim tokovima vazduha i objasnili kako on povećava mogućnost pojave istovremenih velikih toplotnih talasa u većim regijama koje proizvode hranu na području Zapadne Evrope, Azije i Severne Amerike. Šta su to atmosferski strujni tokovi i zašto je ovo otkriće važno za poljoprivredu?

polovni traktor - © Agromedia

Strujni tokovi su strujanje odnosno kretanje vazduha u atmosferi i oni su obično dugački nekoliko hiljada kilometara ali su relativno tanki. Popularno se zovu „jet streams“ i nalaze se na gornjim nivoima Zemljine atmosfere. Oni su izuzetno važni jer doprinose pojavi vremenskih obrazaca, a na osnovu njihove pozicije meteorolozi mogu da prognoziraju vremenske prilike.

U najnovijoj studiji, istraživanja pokazuju da se obrazac u vazdušnim strujnim talasima promenio i da istovremeni naleti velikih toplotnih talasa na više regija značajno umanjuju prinos useva na globalnom nivou i stvaraju uslove za mnogobrojne probleme vezane za žetvu i ostale dalekosežne društvene posledice, uključujući pojavu nereda.

Vodeća autorka studije dr. Kai Kornhuber sa Odeljenja za fiziku na Univerzitetu u Oksfordu izjavila je da će toplotni talasi koji se javljaju postati ozbiljniji u narednim decenijama ako se efekti staklene bašte ne budu ublažili. U svetu koji je sada povezan i umrežen to znači skok cena hrane, te moguće smanjenje dostupnosti hrane čak i u udaljenim regijama na koje toplotni talasi ne utiču direktno.

 „Otkrili smo 20 puta veći rizik od udara istovremenih toplotnih talasa na glavne regije koje proizvode useve kada su prisutni ovi obrasci vetrova globalnih razmera“, rekla je dr. Kai.

Kakvo nas vreme očekuje: Otkriveni novi obrasci u kretanju vazduha koji predstavljaju opasnost za globalnu proizvodnju hrane  - © Pixabay

Zapadna Evropa, Zapadni deo Severne Amerike i područja oko Kaspijskog mora su posebno osetljivi na ove atmosferske obrasce zbog kojih se visoka temperatura i suša istovremeno dešavaju na više područja i utiču na prinonose useva.

Istraživači se nadaju da će se niski rod u jednoj regiji biti izbalansiran sa dobrim rodom u drugim regijama ali ako ovi toplotni talasi nastave istovremeno da pogađaju različite regije i da smanjuju žetvu na više mesta stvoriće se problemi za globalnu proizvodnju hrane.


Doktor Redli Horton, ko-autor studije iz „Lamont-Doherty Earth“  observatorije sa Univerziteta Kolumbija rekla je da, ako klimatski modeli ne mogu da prikažu ove obrasce vazdušnih talasa, menadžeri rizika poput onih iz sfere reosiguranja i eksperata iz bezbednosti hrane mogu biti suočeni sa ozbiljnim teškoćama u procenama rizika.

Naučnici zaključuju da bi temeljno razumevanje onoga što pokreće ponašanje ovog vazdušnog strujnog toka moglo na kraju da ima za rezultat pobošljanje sezonskog predviđanja poljoprivredne proizvodnje na globalnom nivou i informisati preciznije o procenama rizika od neuspeha u žetvi.


Izvor:  Sciencedaily

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica