Ratarima neophodno gorivo bez akciza

Ratarima neophodno gorivo bez akciza

Srbija se nalazi među zemljama sa najskupljim gorivom u regionu. Nedavno pojeftinjenje dizela donekle će olakšati posao poljoprivrednicima, ali to svakako nije trajno rešenje.

Mehanizacija © Pixabay

Već tri godine u Srbiji ne postoji regresirano gorivo za poljoprivrednike. Takođe, država nije umanjila, niti skinula, akcize na dizel, pa poljoprivrednici u Srbiji plaćaju jedno od najskupljih goriva u regionu.

Upravo iz ovog razloga poljoprivrednici su često primorani da gorivo nabavljaju na sivom tržištu iz okolnih zemalja.

Kakav je zaista kvalitet goriva koje koristimo?

Kako za RTV izjavljuje Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, problem sa gorivom za poljoprivrednike mora rešiti država. U mnogim zemljama u našem okruženju poljoprivrednici kupuju gorivo bez akciza, ili im se omogućuje povrat akciza. Ovakve mere poljoprivrednicima omogućuju da proizvedu jeftiniji proizvod, i da se okrenu legalnom tržištu.

Potrošnja dizel goriva u poljoprivredi predstavlja jednu od najskupljih stavki, a čak 10 posto ukupne potrošnje dizela odnosi se na poljoprivredu. Na primer, za samo jedan hektar jabuka godišnje je potrebno 300 litara dizela, a bez ovog energenta nije moguća ni proizvodnja povrća.

Biomasa – gorivo budućnosti

Poljoprivrednici podsećaju da je država prestala da regresira dizel gorivo, u iznosu od 3.000 dinara po hektaru, još od 2015. godine. U evropskim zemljama njihove kolege koriste ˶zeleni dizel˝ namenjen isključivo za traktore i plaćaju ogromne kazne ukoliko ga ne koriste namenski.


Naši proizvođači svakako bi bili zadovoljni ukidanjem akciza na dizel gorivo.

Izvor: RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica