Poslednji trenutak za plavo prskanje

Poslednji trenutak za plavo prskanje

Iako su temperature nešto niže od potrebnih za obavljanje plavog prskanja, još nije kasno da se zaštitne mere obave.

Voćnjak © Pixabay

Promenljivo oblačno vreme praćeno velikom količinom padavina obeležilo je prvu polovinu protekle nedelje. Drugi deo nedelje doneo je znatno zahlađenje, pri čemu su minimalne jutranje temperature vazduha bile ispod 0°С. Sa padom temperature ozimi usevi i ostale voćarske kulture ušle su u fazu mirovanja.

U periodu sa ovakvim agrometeorološkim prilikama potrebno je naročito kontrolisati njive pod strnim žitima na prisustvo poljskih glodara. U ovo doba godine žita su jedina hrana za štetočine na njivama, pa stručnjaci preporučuju obilazak parcela i pregled useva strnih žita.

Takođe, pored ratarskih kultura neophodno je pregledati i voće, naročito kada su u pitanju mladi zasadi, na prisustvo glodara i zečeva.

Primećene štetočine na usevima!

Iako su temperature nešto niže od potrebnih za obavljanje plavog prskanja, još uvek nije kasno da se zaštitne mere obave. Nešto više temperature najavljene za narednu sedmicu će to i omogućiti.

Period kasne jeseni je idealan i za prskanje svog koštunjavog voća. Na ovaj način ćete prolećni infekcioni potencijal svesti na najmanju meru.

Izvor: RHMZ


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica