OGORČENA POLOVINA EVROPE – Gde se sve trenutno održavaju protesti poljoprivrednika?

OGORČENA POLOVINA EVROPE – Gde se sve trenutno održavaju protesti poljoprivrednika?

Protesti poljoprivrednika održavaju se posednjih mesec dana širom Evrope. Pored nedavno održanih protesta proizvođača mleka i stočara u našoj zemlji, farmeri iz različitih delova Evrope iskazuju svoje nezadovoljstvo sa aktuelnim odlukama njihove Vlade po raznim pitanjima.

guma traktora i ljudi

U sredu protest poljoprivrednika u Francuskoj

Francuski poljoprivrednici pozvani su da se u sredu u Parizu okupe na protestu traktorima, kako bi osudili „nestanak” domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog smanjenja pesticida koji su im na raspolaganju, piše Politka.

Poljoprivredni sindikat i Savez za proizvodnju šećerne repe pozvali su na protest 8. februara u Parizu i potom do 20. februara širom Francuske. Poljoprivrednici planiraju u sredu da se traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Učešće je prijavilo oko 900 poljoprivrednika.

Francuska vlada je 23. januara odlučila da ne odobri određene insekticide za uzgoj šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije o zabrani tih proizvoda, prenosi Beta-AFP. Te supstance, toksične za pčele zabranjene su od 2018. godine, ali je nastavljena njihova upotreba u Francuskoj za seme šećerne repe, da bi se zaštitilo od virusnih bolesti koje ugrožavaju prinose.

Protesti grčkih farmera planirani za ceo mesec

Dalji protesti poljoprivrednika će se verovatno održavati širom Grčke sve do sredine februara, stoji na grčkom sajtu Anagnostis.org.

Organizacije poljoprivrednika će verovatno nastaviti da održavaju proteste na nacionalnim autoputevima i glavnim putevima u Grčkoj do sredine februara. Poljoprivrednici demonstriraju oko nekoliko pitanja, uključujući i poljoprivrednu politiku koje će povećati troškove proizvodnje.

Osim toga grčki poljoprivrednici nezadovoljni su i zbog nedovoljne pomoći i ulaganja u infrastrukturu za sprečavanje šteta od oluje. Pozivaju se i na povećanje poljoprivrednih subvencija.

podignute ruke


Demonstracije su 30. januara održane u različitim delovima regiona Centralne Makedonije, Epirske oblasti, Tesalije i Centralne Grčke. A sledeći protest biće zakazan za 8.februar jer su udruženja nezadovoljna odgovorima koji su dobili od grčke vlade.

Španski farmeri bez vode za navodnjavanje

Španski farmeri protestuju protiv planova za zatvaranje snabdevanja vodom za navodnjavanje, navodi na svom sajtu agencija Rojters.

Hiljade farmera protestovalo je krajem prošlog meseca u Madridu zbog plana Vlade Španije da smanji količinu vode koja se uzima iz reke Tejo za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta na jugoistoku zemlje.


Španija je 2022. doživela najtopliju godinu u istoriji. Vrućina, praćena dugom sušom tokom većeg dela godine, dovela je do pada rezervoara na kritične nivoe. Ministarka životne sredine Tereza ​​Ribera rekla je u utorak da su ova ograničenja neophodna da bi se zemlja pripremila za posledice klimatskih promena. Ali farmeri i regionalni političari ističu da će to uticati na proizvodnju hrane za život s obzirom na to da je pogođeni region veliki proizvođač hrane koji se naziva „voćnjak Evrope“.

Regionalni lider Mursije Fernando Lopez Meiras rekao je na protestu da se transferom vode iz Teža navodnjava 70 odsto voća i povrća koje izvozi Španija. On je upozorio da bi 25.000 radnih mesta moglo biti izgubljeno ako se prekine dotok vode.


Sistem za prenos vode preko cevi od rezervoara u centralnoj Španiji do voćnjaka u Valensiji i Mursiji bio je jedan od najvećih hidrotehničkih projekata ikada sprovedenih u zemlji i doprineo je njenom razvoju kao velikog izvoznika voća i povrća.

proizvođači prosipaju mleko

Protesti proizvođača mleka u Srbiji

Nekoliko stotina proizvođača mleka i stočara iz svih krajeva naše zemlje u petak 3. februara došli su ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede da izraze nezadovoljstvo trenutnim stanjem u mlečnom govedarstvu. Uglavnom su ponovili već dobro poznate zahteve za koje do sada nije bilo razumevanja nadležnih institucija, što je naš portal Agromedia detaljno ispratio.

Uzgajivači stoke i proizvođači mleka u Srbiji nezadovoljni su cenom mleka i protestovalu su sa zahtevom da se povećaju premije i subvencije, isplate dugovi po tom osnovu i zabrani uvoz mleka i mesa, rekao je danas predsednik Udruženja Sabor proizvođjača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević.

BONUS VIDEO:

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica