ODRŽAN NOVI PROTEST – Stočari danas prosipali mleko ispred Ministarstva

ODRŽAN NOVI PROTEST – Stočari danas prosipali mleko ispred Ministarstva

Nekoliko stotina proizvođača mleka i stočara iz svih krajeva naše zemlje u petak 3. februara došli su ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede da izraze nezadovoljstvo trenutnim stanjem u mlečnom govedarstvu. Uglavnom su ponovili već dobro poznate zahteve za koje do sada nije bilo razumevanja nadležnih institucija.

Za govornicom se smenjivalo nekoliko proizvođača koji su podestili na to kakva je uloga seljaka u srpskoj istoriji. Takođe su podsetili koliko je važno da da svi budu jedinstveni i da je potrebno da se razgovara kako bi se ovakva situacija prevevazišla.

Siniša Jakovljević iz pocerine rekao je da je on poljoprivredni inženjer, da je njegova supruga ekonomista, a sin profesor i da su ostali bez posla i osnovali farmu, a da sada od toga posla ne mogu da prežive. Takođe je podsetio da nije dopustivo da naša Ministarska poljoprivrede izjavi da je poljsko mleko bolje od našeg domaćeg što je ogromna uvreda za sve proizvođače iz naše zemlje.

prosipanje mleka

Na kraju je pozvao Beograđane da dođu i da daju podršku stočarima jer ako ne bude dobro proizvođačima neće biti dobro ni potrošačima jer oni kupuju proizvode koji su sve lošijeg kvaliteta.

Nakon formalnog obraćanja sočari su pristupili prosipanju mleka. Oni su prosipali isključivo mleko koje je iz uvoza, a njihovo domaće doneli su beograđanima da ga ponesu kući.

Predrag Veljković iz sela Pekčanica kod Kraljeve ima četiri krave i dve junice i kaže da je ovakvo stanje neodrživo, da su mlekare popunile svoje zalihe i da svakog trenutka proizvožači mleka očekuju da im mlekare otkažu otkup mleka.

prosipanje mleka


On nam je rekao da iako ovakva situacij aveć dugo traje i da su oni pokušavali i sa prethodnim Ministrom da rešavaju ove probleme ali da nije bilo razumevanja. Kada su zakazali protest za petak 3. februara niko ih nije kontaktirao a onda su ih pozvali 2. februara da dodju na sastanak ali da oni u tako kratkom roku nisu mogli da se oragnizuju pa na sastanak nisu ni otišli.

Zbog organizacije ovoga protesta stočari su bili izloženi velikom pritisku, nekima je BIA dolazila na vrata , slte su im inspekcije što je uticalo da mnogi stočari is straha ne dođu na ovaj skup.zahtevi stočara su:

  • povećanje premije sa 10 na 20 dinara po litru mleka
  • povećanje subvenciaja za matična grla na 40.000 dinara
  • zabrana nekontrolisanog uvoza mleka i mlečnih preradjevina

prosipanje mleka


Ako i dalje ne bude poziva na dogovor od strane nadležnih institucija stočari planiraju da blokiraju gradove u celoj zemlji…..

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica