Proizvođačima mleka dogorelo do noktiju, evo šta oni traže

Proizvođačima mleka dogorelo do noktiju, evo šta oni traže

Nekoliko stotina proizvođača mleka iz svih delova Srbije okupilo se juče na skupu u Bogatiću, sa idejom da zajedničkim snagama stanu u odbranu svojih interesa. Proizvođači su izneli sve probleme sa kojima se sreću godinama u nazad.

Krave

Kako navode, kada je u pitanju otkupna cena mleka, prepušteni su na milost i nemilost otkupljivača i prerađivača, koji međusobnim dogovorima konstantno uspevaju da obore cenu. Problem je i neusaglašenost otkupnih cena u različitim regionima u Srbiji. Zbog svega ovoga većina odustaje od proizvodnje, a u prilog tome govore i podaci o smanjivanju broja grla na teritoriji cele Srbije.

Tamo MLEKO KOŠTA oko 70 din/L i niko ne odustaje od stočarstva! – Naši stočari posetili Bavarsku

Proizvođači su nadležnim organima uputili veoma jasne zahteve i kako iznose nadaju se da će biti ozbiljno shvaćeni, a evo šta su tražili:

1. Premija za mleko da se poveća na 20 dinara u naredna četiri kvartala za 2023. godinu.
2. Da se prekine – reguliše uvoz mleka u Srbiju.
3. Da se dozvoli izvoz mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije u potpunosti.
4. Da se vrati stari pravilnik kada je u pitanju subvencionisanje grla, odnosno goveda i ostalih kategorija ili da se uđe u pregovore za korekciju nametnutog javnog poziva.
5. Da se formira radna grupa pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  koju će u većini činiti proizvođači.
6. Da se krene u pravcu formiranja najnižih otkupnih cena u Srbiji, koje će se kontrolisati na osnovu promene tri inputa, koja su najznačajnija kada je u pitanju mlekarska proizvodnja u Srbiji.

Ako ne budu imali odgovor u roku od sedam dana, prete radikalizacijom protesta, kao sledeći korak u borbi za sopstveni opstanak.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica