Bavanište nakon GRADA – situacija je KATASTROFALNA!

Bavanište nakon GRADA – situacija je KATASTROFALNA!

Jak grad pogodio je nedavno veći deo Srbije, nanevši veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima. Nevreme nije zaobišlo ni Bavanište, pa smo tim povodom razgovarali sa Ivanom Živanovim koji nam je objasnio kakva je situacija i kakva je šteta od grada.

Šteta od grada na usevima

Kako Ivan objašnjava, grad ih je iznenadio i zahvatio je veći deo atara Bavaništa. Pšenica i uljna repica po njegovim rečima izgledaju katastrofalno, dok za suncokret i kukuruz veruje da ima neke šanse da se izvuče rod. U svakom slučaju, trenutno se obilazi atar kako bi se ustanovilo pravo stanje, a prave posledice će se videti tek kasnije.

Ivan nam je objasnio da su i suncokret i kukuruz takođe pogođni, ali da će rod u određenom procentu moći da se izvuče, što nije slučaj sa uljanom repicom koja je najviše stradala. Inače, na pojedinim parcelama je za nekoliko trebalo da počne setva repice, ali su grad i jaka kiša uništili i do 80% roda.

Šteta od grada

Nisu samo usevi stradali

Kako nas je Ivan izvestio, šteta od grada nije vidljiva samo na usevima, već i na fasadama objekata, ali i na mehanizaciji. Kako kaže naš sagovornik, nevreme je trajalo pola sata, uz jake udare vetra, krupnu nišu i grad. Ono što ih je sve iznenadilo je činjenica da se sve desilo tokom noći, kada se grad ne očekuje.

Grad je došao do džepa

Da nije bilo nevreme, setva pšenice bi takođe počela za nekoliko dana. Pšenica je usev u koji se najviše ulaže, pa je sada ,,došlo do džepa” kako kaže naš sagovornik i računice za štetu. Neko će imati velike gubitke, neko malo manje, ali šteta je tu u svakom slučaju. Shodno tome, ostaje da se radi na tome da se preduzmu mere koje bi naredne sezone sprečile ovakve situacije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica