Nedimović: Agrarni budžet za ovu godinu veći za 13%

Nedimović: Agrarni budžet za ovu godinu veći za 13%

Ministar Nedimović predstavio je mere agrane politike za 2018. godinu kojima se predviđa više sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i skladišta, kao i direktna davanja po hektaru koja bi trebalo da budu isplaćena početkom marta, kako bi se pomogla prolećna setva.

Prolećna setva - © Pixabay

Tokom drugog dana savetovanja Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je i povećenje subvencija namenjenih tovnom govedarstvu sa 5.000 na 10.000 dinara u cilju unapredjenja prerađivačke industrije. Pored njih govedari će i dalje dobijati 25.000 dinara po mlečnom grlu krave, a subvencije će biti proširene i na simentalske rase.

Agrarni budžet ove godine veći je u odnosu na prošlu godinu za 13 odsto i iznosi 44 milijardi dinara. Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ove će se godine mnogo više uložiti u poljoprivredu s obzirom na to da će na raspolaganju biti novac i iz IPARD programa i da je to novih 50 miliona evra, koje bi trebalo iskoristiti ove godine.

Mladim poljoprivrednicima odobrena sredstva

“Imaćemo plaćanje po hekatru od 4.000 dinara po znatno jednostavnijoj proceduri imaćemo povećanje iznosa za tovno govedartsvo kako bismo razvijali prerađivačku industriju i više novca za prerađivačke i skladišne kapacitete i mehanizaciju”, rekao je Nedimović.

Kako bi država ponovo uvela subvencionisano gorivo, moraju se rešiti zloupotrebe koje se dešavaju na terenu, a to će se uraditi kako je rekao ministar, uvođenjem promena prilikom registracije poljoprivrednih gazdinstava. Poljoprivrednici pozdravljaju ovu meru i napominju da bi to pitanje trebalo rešiti kako bi paori imali jeftiniju proizvodnja.

Laboratorija za ispitivanje i kontrolu mleka počela sa radom


Ministar Nedimović je takođe rekao da će se ove godine raditi na izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i da će se raditi na sprečavanju zloupotreba prilikom plaćanja poreza na dodatu vrednost.

“Odnos prema poljoprivredi i poljoprivrednicima neće se menjati u odnosu na 2017. godinu. Sve mere koje su bile aktuelne lane biće na snazi i i ove godine u nameri da se postigne kontinuitet u razvoju poljoprivrede”, kazao je srpski ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović, na šestom po redu naučnom i stručnom savetovanju poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, koji je juče završen na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema poremećaja na tržištu maline


Nedimović je kazao da su na pragu dogovori sa potencijalna dva investitora oko kupovine IMT u Rakovici , te da se očekuje već u februar da se razgovori završe i konačno bude poznato ko će gazdovati posrnulom fabrikom IMT ( Industrija motora i traktora).

Izvor: RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica