Naučnici apeluju: Vodite računa o planeti

Naučnici apeluju: Vodite računa o planeti

Naučnici širom sveta poslali pismo upozorenja na ekološke opasnosti koje nam slede, ukoliko ne promenimo svoje navike, prenosi Blic.

Zagađenje - © Pixabay

Ovo je drugo takvo pismo naučnika. Prvo je poslala Unija zabrinutih naučnika pre 25 godina, koje je potpisalo 1.700 istraživača. Nažalost današnja slika je mnogo drugačija nego što je bila 1992.  Od tada svi identifikovani problemi su se uvećali.

Cela planeta se i dalje suočava sa egzistencijalnom pretnjom potrošnje ograničenih prirodnih izvora od strane brzo rastuće populacije, a naučnici, mediji i obični građani ne rade dovoljno u borbi protiv tih pretnji, istakli su istraživači u novom pismu objavljenom u žurnalu „BioSajens“. Ako svet uskoro ne deluje, doći će do katastrofalnog gubitka biodiverziteta i neograničenih količina ljudske bede, poručili su naučnici.

Lepa vest je da se stanje rupe u ozonskom omotaču poboljšalo od vremena otkako je napisano prvo pismo, koje je sada primer šta se sve može dogoditi u razmaku od dve i po decenije.

Loše navike - © Pixabay

Ozonska rupa se smanjila, ali je svaka druga pretnja zato narasla i neće proći dugo dok te promene ne postanu nepovratne. Ima nekih razloga za nadu, ali čovečanstvo ne radi ni približno dovoljno i uskoro neće moći da preokrene svoju sudbinu, kažu naučnici.

Osim ukidanja hemikalija koje uništavaju ozon, povećano je korišćenje energije generisane iz obnovljivih izvora, ali je to daleko nadmašeno ponašanjima koja nanose štetu planeti.

Zagađena reka - © Pixabay


Naučnici su naveli šta se tačno i za koliko pogoršalo u poslednjih 25 godina:

  • Količina pijaće vode po glavi stanovnika u svetu smanjila se za 26%;
  • Broj „mrtvih zona“ u okeanima – mesta na kojima malo šta može da preživi od zagađenja i nedostatka kiseonika – povećao se za 75%;
  • Skoro 120 miliona hektara šume je izgubljeno, uglavnom da se naprave poljoprivredna zemljišta;
  • Globalne emisije štetnih gasova i prosečne temperature pokazuju stalni, značajan rast;
  • Ljudska populacija je porasla za 35%; 
  • Ukupni broj sisara, reptila, vodozemaca, ptica i riba u svetu pao je za 29%.

„Uskoro će biti prekasno da se okrenemo sa naše padajuće putanje, a vreme ističe. Moramo shvatiti da su Zemlja i njen život naš jedini dom“, stoji u pismu.

Oni su upozorili da nam slede katastrofalne klimatske promene, uništenje šuma, masovno izumiranje vrsta, mrtve zone u okeanima i nedostatak pijaće vode.


Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica