Ministar Nedimović: IPARD na dohvat ruke

Ministar Nedimović: IPARD na dohvat ruke

U toku naredne godine planirano je da Srbija povuče bar 30 do 40 miliona evra iz EU bespovratnog fonda za poljoprivredu – IPARD, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović - © Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 

„Što se nas tiče, ova stvar je gotova. Imamo još neke sitne tehničke detalje da odradimo, ali, posle dugog niza godina, možemo na ovaj proces da stavimo tačku“, rekao je ministar Nedimović i dodao „da smo spremni da treće nedelje decembra pustimo prvi poziv, koji se tiče traktora i ostale mehanizacije“.

Prema njegovim rečima, „u petak je sve gotovo“ i na osnovu preliminarnih informacija, kaže da su sve barijere u tom smislu otklonjene, a izveštaj iz Evropske komisije očekuje u poslednjoj nedelji januara, zato što, kako je rekao, EK ne radi od 20. decembra do 10. januara, zbog Božićnih praznika.

Izvoz mesa u Kinu

Govoreći o izvozu mesa u Kinu, Nedimović je novinarima rekao da mora da postoji tržište na koje se može plasirati roba da bi se uopšte širila proizvodnja, te da je „ista stvar“ bila sa Rusijom 2005, kada je Srbija izvozila svega 8.000 tona jabuka, a danas, izvozi 200.000 tona jabuka.

Govedina - © Pixabay

„Kada imate gde da plasirate, možete onda da koristite metode subvencionisanja i sve ostale alate, da nešto podstaknete. Kada nemate tržište, možete da podstičete do mile volje i nikada ništa nećete uraditi. U ovom trenutku, slažem se, postoji ograničen fond vezan za goveđe meso, ali mi ćemo raditi na tome da to povećamo i već imamo planove za sledeću godinu, da to finansijski podstaknemo i idemo dalje“, rekao je Nedimović.

Poljoprivreda je proces i „što bi rekao onaj komentator – nema lakih koševa u poljoprivredi“ izjavio je ministar Nedimović za Tanjug.

Novi informacioni sistem za veću bezbednost hrane

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz pomoć EU, dobiće novi, održivi informacioni sistem, zahvaljujući kom građani mogu da budu sigurniji u ispravnost hrane za ljudsku i životinjsku upotrebu.


Glavni cilj projekta, koji finansira EU sa 1,34 miliona evra, jeste da razvije održivi informacioni sistem, usklađen sa pravnim okvirom EU, a koji će koristiti Ministarstvo poljoprivrede, kao i relevantne institucije – Uprave za veterinu, zaštitu bilja, kao i poljoprivredna inspekcija.

„Od ovog će imati koristi oni koji se bave izvozom. Ovde imamo jedan kompletan sled, od proizvođača, prerađivača, skladištara, izvoznika, svi se nalaze u istom sistemu i svi vide sve. Potpuno jedan otvoren proces“, rekao je ministar poljoprivrede na predstavljanju projekta.


Evropska unija će svakako nastaviti da podržava ovakve inicijative, koje su jako važne u približavanju Srbije EU, a pogotovo, jer su jako opipljive za građane, da bi znali koje su koristi evrointegracija

Prema njegovim rečima, počela je obuka ljudi u veterinarskim, fitosanitarnim, poljoprivrednim inspekcijama, od 1. januara 2018. kreće se sa primenom, a na posebnom portalu dostupni su svi podaci.


Novi informacioni sistem, kaže ministar, kasnije će koristiti u svim aktivnostima koje se budu obavljale kroz pregovore za poglavlje 12, koje se tiče bezbednosti hrane.

„To sad ‘napadamo’, a što se tiče poglavlja 11, tu smo završili sve poslove i čekamo da se otvori to poglavlje“, rekao je Nedimović.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič – Štamcar rekla je da je ovaj projekat izuzetno važan, te da je s Ministarstvom poljoprivrede dogovoreno još 300.000 evra za unapređenje hardvera, kako bi se obezbedila i dugoročna održivost informacionog sistema.

„Evropska unija će svakako nastaviti da podržava ovakve inicijative, koje su jako važne u približavanju Srbije EU, a pogotovo, jer su jako opipljive za građane, da bi znali koje su koristi evrointegracija“, rekla je Norčič- Štamcar.

Do lakšeg upravljanja zemljištem uz informacione tehnologije

Projekat značajan za veterinu

V. d. direktora Uprave za veterinu Emina Milakara rekla je da njena uprava inače, već 12 godina ima informacioni sistem, samo je sada, zahvaljujući projektu, redizajniran i pojačan, tako da sada imaju veće mogućnosti.

„Upravi za veterinu ovaj projekat značiće mnogo, jer ćemo u slučaju bilo kakvih incidentnih situacija imati brzo i efikasno prikupljanje podataka i reagovanje, uzbunjivanje. Informacije ćemo skupljati od svih korisnika u lancu ishrane, počev od zdravlja životinja do proizvođača i prometa“, rekla je Milakara.

Predviđeno je da projekat traje 24 meseca, a sprovode ga konzorcijum koji predvodi „KPMG doo Beograd“, u saradnji sa Institutom „Mihajlo Pupin“, „Steria Benelux SA“ i „HD evropska konsalting grupa“.

Izvor: Tanjug, RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica