JOŠ 109 KUĆA za 109 PORODICA kroz konkurs Ministarstva za brigu o selu

JOŠ 109 KUĆA za 109 PORODICA kroz konkurs Ministarstva za brigu o selu

U Ministarstvu za brigu o selu okupilo se 109 porodica iz svih krajeva naše zemlje, a razlog je potpisivanje ugovora radi dodele subvencija za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom koje je omogućio konkurs Ministarstva za brigu o selu.

 

KONKURS Ministarstvo za brigu o selu Ministar Krkobabić

 

“Mladi bračni par, mogu tako da kažem, podstanari iz Palmira Toljatija Novi Beograd iza Starog Merkatora, je tako rešio da svoju budućnost vide u Malom Crniću,” podržao je njihovu odluku ministar Krkobabić.

Šta vas je navelo na tako nešto, da se prijavite na konkurs Ministarstva za brigu o selu?

Tanja Savić o izboru Malog Crnića

Tanja Savić jedna je od učesnica konkursa i evo zašto su se ona i njen suprug odlučili na prijavu na konkurs Ministarstva za brigu o selu.

“Pre svega, imamo malu devojčicu koja ima 3 godine i puno smo radili. Nismo mogli da joj se posvetimo. Porodica je najbitnija i želeli bismo da se više posvetimo njoj i sada imamo više vremena za nju. Mala sredina mnogo više pruža nego veliki grad. Privatno se bavimo vinarstvom i vinogradarstvom i to je isto jedan razlog, i to nas je podstaklo da se preselimo u manju sredinu.


A zašto baš Malo Crniće od tolike Srbije, jel postoji i neki drugi kraj ili ste baš tamo naleteli na kuću koju ste hteli?

“Ja sam rodom iz Kule, to je selo u opštini Malo Crniće i volim svoj zavičaj i tamo smo podigli zasade vinograda, tako da odlučili smo se da tamo živimo,” podelila je za portal AGROmedia Tanja Savić.

“A i lokalna samouprava, evo predstavnik je ovde, je spreman da im pomogne,” napomenuo je ministar Krkobabić.


Predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević

 


Mališa Antonijević, predsednik Opštine Malo Crniće: Oni svakako imaju svu pomoć lokalne samouprave i nama je drago da Ministarstvo za brigu o selu zaista opravdava svoj naziv. Inače, Ministarstvo je poznato našoj opštini u naselju Kula, takođe u opštini Malo Crniće. Značajna sredstva su opredelili za izgradnju hladnjače koje mladi bračni par, dva akademska građana koja se sele iz Beograda u opštinu Malo Crniće, diplomirani pravnik i diplomirani ekonomista, baviće se vinarstvom. Inače, cela vlada učestvuje i mogu da kažem u pomoći zato što su oni korisnici sredstava Ministarstva poljoprivrede da zasnuju svoju vinariju i plantažu vinograda, tako da opština Malo Crniće možda ima i tu specifičnost svih 19 sela koju čine opštinu Malo Crniće su upravo sela, čak i sedište opštine jeste selo i zaista hvala ministru, hvala i Ministarstvu za brigu o selu oni zaista opravdavaju svoj cilj. Mi imamo koristi od toga, lokalna samouprava, i dobrodošli su nam svi oni koji hoće da zdravo žive, da se sele u manje sredinini – dobrodošli su u Malo Crniće.

ugovori sa Ministarstvom za brigu o selu

 

Pored porodica koje su svoj krov nad glavom našle u opštini Malo Crniće, i u opštini Trstenik imaju razloga za slavlje.

 

Marina Todorović Radojković Trstenik

 

Marina Todorović Radojković, Opština Trstenik: Veliko je interesovanje mogu vam reći za kupovinu kuća na selu. Danas potpisujemo ugovor sa jednom petočlanom porodicom, veoma mladom, koja ima 3 kćeri i veoma mi je drago što su to uradili i pronašli idealnu kuću u našoj opštini. Za sada je potpisano 8 ugovora sa ovim Ministarstvom i verujem da do sada imamo prijavljenih 4 predloga na ovaj konkurs.

 

Suština je u zdravoj porodici © AGROmedia

Kako Vi ocenjujete ovu akciju i kao opština, s obzirom da je veliko interesovanje i pruža se jedinstvena mogućnost mladim ljudima da dođu do krova nad glavom?

Veoma mi je drago s obzirom da ja živim i u seoskoj sredini. Drago mi je da će naša sela na ovaj način nastaviti da žive i dalje.

Filip i Jelena Đukić

“Ja se zovem Đukić, Filip, dolazim iz Vrnjačke Banje. Dobili smo kuću u opštini Trstenik.

Ovo mnogo znači za mene i moju porodicu. Imaćemo svoj mir, moći ćemo da odgajamo naše 3 ćerkice. Moći ćemo da se bavimo sa poljoprivredom i sa mnogo toga. Ovo je moja supruga Jelena. Danas smo došli zajedno da potpišemo ugovor. Eto, dobili smo kuću, o tome smo maštali, sanjali i evo došli smo do toga do tog momenta. Živeli smo sa mojim tastom, ajde da kažem tako u zajednici.

Ali eto, došao je momenat da se rastanemo, jednostavno da nastavimo dalje život u Medveđi kod Trstenika.

Nije bilo teško pronaći kuću u selu, preko poznanika naši smo kuću i uz pomoć vlasnika, eto oni su starija gospoda, pa smo pomogli oko legalizacije i ostalog što je potrebno. Sada već možemo da se bavimo, krenemo na renoviranje i ako Bog da, da što pre pređemo da živimo u kuću. Bavićemo se poljoprivredom, naravno.

U prvom mahu nam je vinarstvo tu, da podignemo neki vinograd pa ćemo videti za dalje. Imamo planu i košnice, pčelarstvo i tako to.”

Trećina porodica se seli iz grada na selo što je iznenađujuće, ali ne i nenadano kaže Krkobabić

 

Ministar Krkobabić

 

“Ono što posebno raduje je da se među 109 zahteva koji su odobreni nalazi četrdesetak porodica koje su odlučile da se iz grada presele na selo,” kaže ministar Krkobabić.

“Ono o čemu smo mogli samo da maštamo, da sanjamo, da očekujemo od ovih 109 zahteva gotovo 40-ak preciznije 36, 37 su ljudi i žene koji iz grada odlaze u selo.

To je nešto što niko nije mogao da očekuje. Primičemo se negde trećini.”

Potpisivanje sa Ministarstvom za brigu o selu

 

“Starosna dob je opet ispod 30 godina, što takođe nas utvrđuje, videli ste i sami da se radi o izuzetno mladim ljudima, spremnim da krenu.

Nastavljamo dalje, sredstava imamo, zahteva imamo. Evo, najavio bih u ponedeljak nova komisija i novih 151. Odaću vam tajnu zašto 151. 109 i 151- da zaokružimo na 260, lakše ćemo komunicirati. Šalim se, znači zahteva ima izuzetno mnogo, oni pristižu, komisije sukcesivno rade. Rektor univerziteta beogradskog Đokić i njegov zamenik Milan Prostran u ponedeljak ovde u 9 sati razmatraju sledeću grupu i sukcesivno ćemo tako raditi dok god bude interesovanja, a koliko vidim interesovanje ne jenjava.”

VIŠE:

KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA KUPOVINU SEOSKE KUĆE SA OKUĆNICOM NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE ZA 2023. GODINU

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica