IPARD: Uskoro prvi poziv za nabavku traktora

IPARD: Uskoro prvi poziv za nabavku traktora

Prvi poziv za poljoprivrednike da konkurišu za nabavku traktora i mehanizacije u okviru IPARD programa biće objavljen 20 decembra, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nabavka novih traktora - © Pixabay

Tako će početi realizacija dugo očekivanih predpristupnih sredstava EU – IPARD namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 mil EUR, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Srbija je za 2015. godinu iz IPARD programa dobila bespovratnih 15 miliona EUR koje mora da iskoristi do kraja 2018. godine, prenosi Tanjug.

Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja rekao je da svaki potencijalni korisnik mora da bude registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima isplaćene sve javne dažbine i sve poreske obaveze koje je dužan prema državi.

“Mora da ispunjava i neke posebne uslove koji su propisani pravilnikom, a to se pre svega odnosi, u zavisnosti od vrste proizvodnje, na veličinu poseda”, istakao je Radat.

Poljoprivrednicima su za konkurisanje, između ostalog, potrebni – poslovni plan, dozvole, ponude dobavljača, a poljoprivredne savetodavne službe imaju zadatak da ih o svemu tome informišu, te im pomognu u pribavljanju dokumenata.

Samu investiciju, kupovinu mehanizacije, prvo finansira sam poljoprivrednik. Tek onda može da pošalje zahtev da mu se deo uloženog novca vrati. Na povraćaj od 65% mogu da računaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, a na 70% oni koji ulažu u planinskim područjima.


Takođe propisano je da u zavisnosti od veličine poseda zavisi i jačina traktora koji može da se kupi. To znači da, na primer, voćar koji ima pod zasadom od 2 do 10 hektara, može da kupi traktor snage do 60 kilovati. Jači, do 80 kilovati može da nabavi za voćnjak od 10 do 50 hektara, navodi RTS.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica