Dogovoren početak izvoza srpske pšenice u Egipat

Dogovoren početak izvoza srpske pšenice u Egipat

Izvoz srpske pšenice u Egipat dogovoren je na sastanku srpskog i egipatskog ministra poljoprivrede. Razmena između Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede nakon ovih dogovora trebalo bi da premaši gotovo 100 miliona dolara.

 

Ukoro početak izvoza pšenice u Egipat - ©Žita Srbije

 
Kako je navedeno na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar Branislav Nedimović boravio je u dvodnevnoj poseti Arapskoj Republici Egiptu, tokom koje se sastao sa egipatskim kolegama, ministrom poljoprivrede i melioracije Ezaldinom Omar Abustit i ministrom snabdevanja Aliem Al Saed Ali Al Muselhi. Značaj ovog sastanka ministara, pored izvoza srpske pšenice u Egipat, jeste i u činjenici da još od raspada SFRJ nije bilo direktnih kontakata zvaničnika Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede.

Na sastanku ministra Nedimovića sa egipatskim kolegama dogovoren je početak izvoza srpske pšenice u Egipat, koji je najveći svetski kupac ove robe.

„Republika Srbija krenula je da ponovo osvoji tržište Egipta koje naseljava preko 100 miliona stanovnika“, izjavio je ministar Nedimović. Ministar je i dodao da sadašnja razmena ove dve zemlje u oblasti poljoprivrede iznosi 26 miliona dolara, a da bi nakon postignutog dogovora ona trebalo da skoči četiri puta i premaši gotovo 100 miliona dolara.

Sve procedure oko izvoza pšenice su završene. Takođe, dogovoreno je i okončanje procedura oko izvoza suncokreta, govedine, kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica