22. “Banoštorski dani grožđa”

22. “Banoštorski dani grožđa”

Manifestacija 22. “Banoštorski dani grožđa” održaće se od 31.08. do 02.092018. godine u Banoštoru, a prvog septembra manifestaciju će otvoriti pokrajinski sekretar sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

22. “Banoštorski dani grožđa”

U Banoštoru živi oko 800 stanovnika, a proizvede se oko 1000 litara vina po glavi stanovnika. Zbog blizine Dunava i efekta refleksije sunčevih zraka na površinu reke, grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim rejonima i zato ova manifestacija najavljuje početak berbe.

Centralni deo manifestacije je izložba vina, a posetioci će moći da uživaju u svečanom defileu učesnika i tradicionalnom prikazu prerade grožđa na način na koji su to radili naši preci. Na taj način se promoviše vinogradarstvo kao grana poljoprivrede i domaći ruralni turizam.

Pored navedenog biće organizovan i Mini privredni sajam svega što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda. Pedstaviće se: Savacoop Novi Sad, Agromarket Sremska Mitrovica, Sigoc Šid, TMB Diamond Pančevo, Agroplanta Velika Drenova…

U okviru pratećeg programa organizovana je izložba rukotvorina Udruženja žena, a posetioci će moći da uživaju i u nastupima loklanih kulturno – umetničkh društava koja neguju tradiciju pesme i igre, a sve uz pratnju orkestra Miće Jankovića i voklanih solista Danke Stojiljković i Čede Markovića.

Na obali Dunava uz čašu dobrog vina za sve gurmane biće pripremljeni tradicionalni specijaliteti – bik na ražnju i lovački paprikaš. U večernjim satima nastupiće poznati rok bend “Riblja čorba”.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica