Priprema posuda za rasađivanje: Prvi koraci u baštovanstvu

Priprema posuda za rasađivanje: Prvi koraci u baštovanstvu

Kada u rano proleće poželite da gajite biljke u narednoj sezoni, važno je da znate kako da pripremite posude za rasađivanje.

Gde smestiti posude za rasađivanje?

Posude u koje smo odlučili da sejemo biljke ispunimo supstratom i onda ih smeštamo na pogodno mesto. Kako to mesto izgleda?

U hladnijem delu godine važno je da to bude zaštićeni prostor, recimo prozor u stanu, ili utopljena leja. Plastenik je takođe odličan izbor.

Kada odaberete mesto važno je napraviti dobar i ekonomičan raspored. Pripremljene posude postavite gde je temperatura adekvatna. Ali, obratite pažnju i na svetlost. U prvim danima nakon pripreme posuda, saksije je moguće smestiti u tamnije ugrejane prostorije. Tu ih ostavite da se ugreju.

Kako do optimalne temperature za klijanje?

Ako prostor nije najbolje ugrejan, a nemate mnogo izbora, do optimalne temperature dođite tako što ćete ih postaviti u gajbice. U toplim uslovima semenu je dozvoljeno da isklija.

Temperatura koja je pogodna kreće se oko 15 i 20 stepeni. Prilagodite objekat ovakvoj temperaturi.

Ali, važno je i da znate da ne premašite temperature, pa seme prebrzo isklija. To nije dobro, pošto će rasad imati tanke i nevitalne stabljike. I po niskim temperaturama nećete imati dobre rezultate. Dakle, optimalna temperatura je važna.

Ovakve uslove možete postići stvaranjem izolacije. Preko drvene obloge možete staviti najlon, papir, prostirke koje imaju mogućnost da greju biljke odozdo. Osunčano mesto je jednostavan, a dobar primer gde možete da premestite biljku.


Napravite klijarnik vrlo jednostavno!

Još jedan savet je konstrukcija vašeg sopstvenog klijarnika. Za ovaj poduhvat treba vam nekoliko kvadrata. Klijarnik se pravi tako da je zaštićen od hladnog vazduha i vetra, ali sa dovoljno otvorenog prostora gde može da dopre svetlost.

Klijarnik možete napraviti od dva stara prozorska okna.

Trenutak pre nego što odlučite da odložite svoja semena važno je da se posvetite obilnom zalivanju. Jednom dnevno proverite da li se biljke suše, odnosno ponovo ih zalijte. Preporučen period za dnevno zalivanje je rano jutro ili kasni popodnevni sati. Na ovaj način sprečavate da dođe do pregrevanja u slučaju da tokom dana svetlo i toplo vreme.


Čestitamo! Na korak bliže ste da uspešno posadite svoje prve biljke. Preporučujemo da pogledate i druge savete kako biste još jednom proverili da li ste preduzeli sve potrebne mere i uspešno pripremili za proizvodnju rasada.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica