Kako odabrati posudu za setvu: Prvi koraci u bašti

Kako odabrati posudu za setvu: Prvi koraci u bašti

Kada u rano proleće poželite da gajite biljke u narednoj sezoni, važno je da odaberete dobru posudu za setvu.

Počnimo od posuda u koje ćete gajiti biljke, drugačije poznate kao presadnice. Za one kojima je manje poznato, presadnice su biljke koje se uzgajaju iz semena kako bi se kasnije rasadile u veće posude, potom i na njihovo stalno mesto.

ŠTA SU KONTEJNERI ZA SETVU?

Za sam početak potrebne su vam sledeće proizvodne posude, poznate kao kontejneri. Reč je o nizu sadnih mesta, predmetu koji je najčešće napravljen od plastike ili stiropora. Pogodan je za setvu više biljaka, pošto ima više otvora.

Tip kontejnera se razlikuje na osnovu broja i veličine otvora. Tako postoje kontejneri prečnika 2, 3, 5, ili 7 cm. To su najčešći tipovi koji se koriste za proizvodnju rasada.

Ukoliko se odlučite za setvu manjih biljaka, poput sitnijeg povrća, začinskog bilja ili cveća, odaberite kontejner većeg broja otvora, prečnika 2 ili 3 cm. Za malo veće biljke poput krastavca, paradajza, lubenice ili dinje, potrebni su veći otvori.

Gajenje u kontejnerima donosi uštedu u prostoru gde će se smestiti biljke. Moguće ih je smestiti i u plastenicima i u kućnom prostoru.

KADA SE KORISTE SAKSIJE?

Pored ovakvog gajenja, poznat je i uzgoj u saksijama. Ako se odlučite za ovaj metod odaberite saksiju prave veličine. Veličinu određuje tip biljke, koliko će sama biljka vremenom izrasti. Na primer, uzgoju krastavca, lubenice ili dinje pogoduju saksije veličine od 8 do 10 cm.

U slučaju da imate u planu uzgoj većeg broja biljaka, možete upotrebiti proizvodne kese za rasad.


Šta su proizvodne kese za rasad? Lako ćete ih prepoznati u prodavnicama. To su jednostavne PVC folije, u formi saksije, koju možete ispuniti zemljom. Oblik se može u većoj meri prilagoditi drugim posudama, a ovo je važno ako ih skladištite sa drugim posudama u neku veću posudu. Mana ovih kesa je što im je jednokratna upotreba.

SAKSIJE NAPRAVLJENE OD TRESETA

Ima još jedna vrsta posuda, vrlo zahvalna za upotrebu. Reč je o saksijama napravljenim od specifičnih materijala, kao što je na primer treset. Prednost ovih posuda je što su dobro ispresovane, a imaju mogućnost da se raspadnu, pošto su biorazgradivi materijal. To znači da biljka ne mora da se vadi kada dođe vreme za presađivanje, već može jednostavno da se premesti zajedno sa posudom.

Upamtite da je supstrat od kog su ove posude napravljene hranljiv i pogodan za svaku vrstu biljke, jer nema specifičnu ph reakciju.


Sada kada ste se upoznali sa osnovnim vrstama posuda, vreme je da odaberete one koje će vam najbolje poslužiti u vašem baštovanstvu. A ako se pitate šta je sledeće na šta bi trebalo da obratite pažnju, mi preporučujemo da se detaljnije informišete šta znači humusna zemlja i čemu ona služi u uzgoju biljaka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica